razvoj cjepiva

Testira se cjepivo američke Moderne, ponuđeno njih 48

Arne Dedert/DPA/PIXSELL
07.03.2020.
u 12:00

Projekti za razvoj cjepiva organizaciji The Coalition for Epidemic Preparedness stigli su iz cijelog svijeta

Utjecajne globalne poslovne novine The Financial Times objavile su veliku analizu razvoja cjepiva protiv novog koronavirusa COVID-19.

Kako pišu, pokušaji da se razvije cjepivo protiv tog brzoširećeg virusa traju pod okriljem više od 20 kompanija i entiteta iz javnog sektora. Tamo se ističe američka kompanija Moderna koja je prva poslala jedno cjepivo na testiranje krajem veljače, a to je učinjeno u zaista kratka 42 dana. Spominje se i uloga organizacije The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), što je partnerstvo vlada, industrije i dobrotvornih organizacija sklopljeno prije tri godine upravo s ciljem borbe protiv nadolazećih bolesti koje prijete globalnom zdravlju. CEPI sponzorira četiri projekta razvoja cjepiva protiv COVID-19, uključujući onaj kompanije Moderna, a vjerojatno će uskoro odobriti još četiri.

Njihov čelni čovjek Richard Hatchett za The Financial Times je rekao da je procijenjeni trošak ubrzanog razvoja cjepiva protiv COVID-19 oko dvije milijarde dolara u sljedećih od 12 do 18 mjeseci.

– Očito se procijenjeni trošak od dvije milijarde dolara odnosi na grupe kompanija koje se bave razvojem novog cjepiva, a koje financira konzorcij koji se sastoji od privatnih donatora, državnih znanstvenih institucija i farmaceutskih kompanija, odnosno CEPI-ja. Dakle, CEPI će omogućiti desecima malih kompanija da isprobaju njihova cjepiva i zatim će se, bude li nešto obećavajuće, uspostaviti partnerstvo s nekom većom kompanijom koja će proizvesti i distribuirati cjepivo. Vjerojatno će samo jedna ili dvije od ovih malih kompanija biti uspješne. Kompanija Moderna često se spominjala u vijestima jer je prva poslala potencijalno cjepivo na testiranje. To je mogla napraviti brže od ostalih kompanija jer se koristi neobičnom novom strategijom za cijepljenje. Moderna će umjesto proteina pripremiti genetičku informaciju za jedan protein virusa, molekulu RNK, tako da čovjek koji je cijepljen sam kratko producira virusne proteine (iz te molekule RNK) i time razvije imunitet protiv njih. Ostale kompanije pokušat će pripremiti baš virusne proteine koji će se koristiti u cjepivu i za to će trebati nešto više vremena. Važno je spomenuti da se, iako je Moderna prva poslala cjepivo za testiranje, do sada cjepivo kojem je baza molekula RNK nikada nije koristilo. Zato je moguće da će, čak i ako takvo cjepivo bude korisno, biti potrebno više vremena da se službeno dozvoli njegovo korištenje u medicini nego za konvencionalna cjepiva za koja se koriste proteini, prokomentirao nam je naš ugledni znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zürichu.

Dr. Hatchett je u The Financial Timesu naveo da su zaprimili čak 48 projekata za razvoj cjepiva iz cijelog svijeta, no tome se ne čudi jer, prema njegovu mišljenju, brzina širenja i ozbiljnost novog koronavirusa COVID-19 doista jest usporediva s pandemijom španjolske gripe iz 1918. godine. Rad na razvoju cjepiva, jasno, mogao je početi nakon što su kineski znanstvenici objavili genom COVID-19 virusa 10. siječnja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?