čelnik WHO

Tedros pozdravio usvajanje povjesne rezolucije WHO-a

tedros
31.05.2021.
u 19:28

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije pozdravio je usvajanje "povjesne rezolucije" država članica WHO koje imaju za cilj poboljšati pripremljenost za masovne virusne epidemije poput COVID-19 i pojačao pozive za usvajanje međunarodnog sporazuma o pandemiji.

Nakon neujednačenog međunarodnog odgovora na koronavirus u čijem je centru WHO, generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je to nakon zatvaranja godišnje skupštine, javlja AP.

Između ostalog, skupština - koja okuplja sve države članice WHO - usvojila je proračun za agenciju u iznosu od 6,1 milijardu dolara u naredne dvije godine. To je povećanje od 16 posto u odnosu na prethodni dvogodišnji proračun.

Skupština je takođe izabrala vladu Sirije - u kojoj su zdravstveni radnici i ostali civili ubijeni, ranjeni i protjerani iz domova u deset godina dugom građanskom ratu - za člana izvršnog odbora WHO.

Rezolucija nudi nekoliko konkretnih koraka za suzbijanje pandemija, pored osnivanja radne grupe od šest osoba koja bi okupila razne predložene reforme.

- Jutros ste odobrili povjesnu rezoluciju o jačanju spremnosti za WGL i reagiranje u hitnim slučajevima - rekao je Tedros.

Ključne riječi
WHO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?