Svih 13 luteranskih katedrala

Švedske katedrale će na Staru godinu zvoniti za stradale od covida-19

crkvena zvona
28.12.2020.
u 21:16

Zvona švedskih katedrala za Staru godinu će zvoniti za one koji su umrli u pandemiji koronavirusa, objavila je u ponedjeljak luteranska crkva Švedske. 

Svih 13 luteranskih katedrala, od Lulee na sjeveru do Lunda na jugu, zvonit će deset minuta na Staru godinu u 17 sati. 

„Izvanredna godina bliži se kraju. Sve države svijeta pogođene su pandemijom koronavirusa“, rekla je nadbiskupkinja Antje Jackelen. 

Jackelen je kazala kako su mnogi tijekom pandemije zbog restriktivnih mjera umrli sami, a da je virus utjecaio i na pogrebe. U Švedskoj, koja broji 10,3 milijuna ljudi, umrlo je 8279 ljudi. 

Zajednička zvonjava rijedak je događaj. Katedrale su to učinile 2004. za više od petsto Šveđana koji su poginuli u tsunamiju koji je pogodio Indijski ocean, prenosi agencija dpa. 

„Borba protiv virusa i njegovih mutacija nastavit će se i u 2021. i zahtijevat će ustrajnost i hrabrost“, poručila je Jackelen. 

I druge crkve pozvane su da se pridruže zvonjavi zadnjeg dana godine u 17 sati, a u ponoć će sve katedrale tradicionalno ponovno zvoniti. 

Njemica Jackelen je 2014. postala prva žena na čelu luteranske crkve u Švedskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?