BRUXELLES

Stupio na snagu Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

25.05.2024.
u 10:51

Oliver Varhelyi, povjerenik Europska komisija za proširenje, izjavio je kako Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan danas stupa na snagu.

Varhelyi je ranije u objavi na platformi X napisao i da “zapadnobalkanska šestorka marljivo radi na finaliziranju šest reformskih agendi i reformi”, prenosi Aljazeera.

Europski parlament odobrio je 24. travnja ove godine privremeni sporazum sa Vijećem Europske unije o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se omogućava pristup dodatnoj financijskoj pomoći od šest milijardi eura u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za sporazum je glasalo 517 od 603 zastupnika Europskog parlamenta (EP), 56 je bilo protiv, dok je 30 bilo suzdržano.

Predsjedništvo Vijeća Europske unije (EU) i Europski parlament postigli su 4. travnja privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU-a i odbori EP-a za vanjske poslove i proračun.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u studenom 2023. godine predstavila Europska komisija.

Očekuje se da će se instrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU-a sa Zapadnog Balkana osigurati do dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju Europskoj uniji.

Isplata ovih sredstava ovisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije