SAVJET STRUČNJAKA

Stručnjakinja otkrila sedam koraka koje trebate poduzeti ako vam dijete odbija ići u školu

školarac, učenik
shutterstock
08.04.2023.
u 10:25

Stručnjakinja za odgoj djece, Tanith Carey, objašnjava što roditelji mogu učiniti ako im dijete odbija ići u školu.

Ujutro probudite dijete za školu, a ono odbija tamo ići? Morate ga nagovarati, a često su u tu raspravu uključene i suze? Stručnjakinja za odgoj djece, Tanith Carey, objašnjava što roditelji mogu učiniti ako im dijete odbija ići u školu. Prije svega morate pokušali razumijete zašto ne želi: razgovarajte sa svojim djetetom da vidite možete li saznati zašto odbija ići u školu. Mogu postojati skriveni problemi, kao što su tjeskoba, maltretiranje ili problemi s prijateljima, koji uzrokuju njihovu odbojnost prema školi, prenosi The Sun.

Postavite jasna očekivanja: važno je postaviti jasna očekivanja u vezi s pohađanjem nastave vašeg djeteta i priopćiti mu posljedice nepohađanja škole. To može uključivati ​​postavljanje posebnih ciljeva ili nagrada za prisustvovanje, ili praćenje posljedica ako se očekivanja o prisustvu ne ispune.

Recite školi: Ne pokušavajte prikriti djetetovo odbijanje tvrdeći da je bolesno. Ako vaše dijete razvija obrazac odbijanja škole, istraživanje pokazuje da će suradnja sa školskim djelatnicima od samog početka pomoći da se problem brže riješi. Također ćete trebati brzu intervenciju kako biste spriječili da ovo postane redovito, kao i podršku škole kako bi imali više razumijevanja za poteškoće koje vaša obitelj ima.

Dajte mu pozitivno ohrabrenje: kada vaše dijete krene u školu, pričajte o njegovom danu i odražavajte njegove osjećaje bez pokušaja da ga odgovorite od njih. Istaknite kako su se uspjeli snaći, unatoč svim brigama. Na primjerima iz vlastitog života objasnite da se strahovi mogu činiti većim kada ih pokušavamo izbjeći, a oni će se s njima lakše nositi ako se s njima suoče.

Potražite druge simptome: neki mladi ljudi mogu razviti fobiju od škole u kojoj mogu imati fizičke simptome straha, kao što su napadaji panike, ili se žale da imaju glavobolje ili bolove u trbuhu kada razmišljaju o školi ili idu u školu. Ako se problem ne može riješiti uz podršku škole, zatražite pomoć od obrazovnog psihologa putem škole ili lokalne uprave.

Roditelji moraju biti na istoj strani: rješavanje odbijanja odlaska u školu može potrajati dulje ako roditelji imaju različita stajališta – na primjer, jedan od vas ima više razumijevanja dok drugi zagovara stroži stav. Odvojite malo vremena da porazgovarate o svojim osjećajima i dogovorite zajednički pristup.

Pomoć u društvenim vještinama: čest razlog za odbijanje škole je taj što tinejdžeri razvijaju nizak osjećaj vlastite vrijednosti jer imaju poteškoća s prijateljima. Umjesto da se nadate da će iz toga prerasti, pružite im specifičnu ciljanu pomoć koja će im pomoći u vježbanju društvenih znakova i razmjena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije