ZLATAN MORIĆ

Stručnjak za kibernetičku sigurnost: Rusi u Ukrajini nemaju baš nekog uspjeha u hakerskim napadima, evo zašto

hakiranje
Reuters/Pixsell/Ilustracija
29.05.2024.
u 09:47

Ako imaš dovoljno resursa i braniš se i nadgledaš ama baš sve što se događa, onda je ipak kinetika bolja od cybera u napadima, kaže Morić

Profesor Zlatan Morić, voditelj Katedre za kibernetičku sigurnost u Algebri gostovao je danas u studiju gdje je komentirao curenje podataka o vlasnicima registriranih vozila u Hrvatskoj, ali je komentirao i situaciju u svijetu, posebice u Ukrajini. Osvrnuo se na hakerske napade Rusa u Ukrajini i jesu li oni baš toliko uspešni koliko bi Rusi to htjeli. 

- Ima ugroza. Meta su većinom neke državne institucije gdje oni pokušavaju doći do informacija. Sve te hakerske skupine se dijele na kriminalne organizacije kojima je cilj profit i naći sponzore. Ono što sam primijetio u Ukrajini, gdje iza napada stoji 10-ak skupina iz Rusije, nemaju baš nekog velikog uspjeha u napadanju ukrajinske infrastrukture korištenjem kibernetičkih tehnika isključivo zato što ukrajinci neprekidno očekuju napad. Ako imaš dovoljno resursa i braniš se i nadgledaš ama baš sve što se događa, onda je ipak kinetika bolja od cybera u napadima. U nekim normalnim okolnostima niti jedna tvrtka nema reusrse da nadgleda infrastrukturu cijelo vrijeme, ono što e fokus u kibernetičko sigurnosti par godina je pronaći alat s koim možemo detektirati da nas je netko hakirao - kazao je Zlatan Morić. 

Podsjetimo, Večernji list otkrio je da su  procurili zapisi o 2,444.587 vozila i 1,195.052 fizičkih osoba u cijeli slučaj je uključio MUP RH ali i SOA. Pokušava se utvrditi kako je moglo doći do jednoga takvoga incidenta s obzirom da u zapisima koji su procurili se nalaze adrese građana, njihovi OIB-I, JMBG brojevi, datumi rođenja, registracije kao i ostali podaci o vozilima i njihovim policama osiguranja.

– Iz svega onoga što znam postoje tri moguća izvora odakle su mogli iscuriti podaci, a to su MUP RH, Centar za vozila Hrvatske i osiguravajuća društva. Ne znam ima li tko još drugu pristup tim podacima. Mislim kako je najmanje vjerojatno da je to bio MUP jer ljudi koji tamo rade prolaze sigurnosne provjere dok takvih provjera nema u ovim ostalim institucijama – rekao je Morić, a ostatak razgovora pogledate u videu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije