'NAPRAVIO JE VIŠE OD PRETHODNIKA'

Stručnjaci o porukama predsjednika RH : Milanović pokazao da je državnik

Hrvoje Jelavic/Pixsell
05.08.2020.
u 22:06

Skoko: Okrenut je budućnosti, a ispravljajući povijesnu nepravdu prema braniteljima iz BiH pokazao je nacionalnu odgovornost

Ne samo u porukama koje je poslao i načinu na koji je danas u Kninu govorio, nego i u svim aktivnostima koje su prethodile obilježavanju 25. godišnjice Oluje, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je briljirao. Ocijenili su barem tako stručnjaci, koje smo pitali i o odlikovanjima generala HV-a i gardijskih brigada HVO-a, kritikama koje je zbog toga dobio iz BiH, ali i o porukama koje je uputio u Srbiju.

Dobro je poentirao 

Odnose sa susjedima spominjao je danas i u Zvonimirovu gradu, iz kojeg je poručio da nismo više isto društvo otprije 25 godina, ali da su nam sa Srbijom odnosi komplicirani više od sto godina, što bi možda trebalo i zanemariti te početi surađivati. - Bilo je sukoba, krvoprolića, ratova, građanskih ratova, agresija i nakon toga nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa u kojima će prevladavati poštovanje, konstruktivnost. Kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posljedica agresije iz 90-ih godina - rekao je, između ostalog, Milanović, a politička analitičarka Ankica Mamić kazala je da su upravo predsjednikove poruke bile najprimjerenije. Dobro su svoj posao, kaže, obavili i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i general Ante Gotovina, ali Milanović je komunikacijski bio najbolji.

- Govorio je kako smo i očekivali, bez ikakvih podsjetnika, a posebno bih istaknula njegovu konstataciju o tome da pobjednik treba biti milosrdan. Kazao je Milanović da je Hrvatska pobijedila, da to nije bio građanski rat, ali nakon 25 godina treba prema poraženom pokazati milosrđe i oprostiti mu - objasnila je Ankica Mamić, dodajući da je i u pripremama za proslavu Oluje predsjednik napravio više od svojih prethodnika. Je li se od njega očekivalo da odlikuje generale i gardijske brigade, koje nije odlikovala kada je bila predsjednica ni Kolinda Grabar-Kitarović?

- Kad je predsjednik iz "desnog bazena", onda su problem sindikati, a kad je iz "lijevog bazena", onda su obično to branitelji. A sad imamo čelnika koji ima hrabrosti poslati poruku i desnom biračkom tijelu, što je jako dobro. Kultura dijaloga je ta koja društvo može povući naprijed, omogućiti da se počnemo nositi s problemima, kojih će uskoro biti jer nas čeka i gospodarska oluja - kazala je Ankica Mamić. Milanović je, kaže stručnjak za strateško komuniciranje Božo Skoko, u svim aktivnostima vezanim uz obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti bio na državničkoj razini. - Takvim Milanovićem i takvim predsjednikom Hrvatske možemo se ponositi. Bio je prilično jasan u izricanju svojih stajališta i povijesnih činjenica vezanih uz Domovinski rat, ni u jednom trenutku se nije libio nazvati stvari pravim imenom, kome god se to svidjelo ili ne. Ispravio je povijesnu nepravdu prema braniteljima iz Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali u oslobađanju Hrvatske, čime je pokazao nacionalnu odgovornost i stratešku širinu u promišljanju. Također, njegovi istupi bili su okrenuti budućnosti, pomirenju, zajedništvu - kaže Božo Skoko i dodaje da je Milanović dobro poentirao i na analizi puta do pobjede u Domovinskom ratu te hrvatsko-srpskim odnosima kao ključnom faktoru stabilnosti u regiji. - Iako je govorio iz glave, govori su bili jako dobro strukturirani, potkrijepljeni citatima te slikoviti u njegovu stilu, ali bez ijedne suvišne rečenice. U govoru je čak diskretno parafrazirao Škorin hit i Thompsona kad je spomenuo vjetar s Dinare, a na kraju je citirao Gorana Kovačića i završetak Jame. I ovaj put Milanović je pokazao da zna i može biti državnik na visini zadatka, kad to želi - kazao je Božo Skoko.

Što kažu u BiH 

Sve poruke političara iz Knina, govori stručnjak za odnose s javnošću Damir Jugo, bile su vrlo ohrabrujuće, bez tenzija i nipošto suprotne. - Konačno je došlo vrijeme da se na taj način obilježi Oluja. A sve što je Milanović radio oko nje bilo je zaista državnički. Neću reći da to pomalo i iznenađuje jer bi to značilo da se od njega očekivalo suprotno. Da će njegova komunikacija biti odlična, vidjelo se već pri odlikovanju brigada i pojedinaca, kada je poslao poruke kojima je odstupio od dosadašnje retorike - kaže Damir Jugo, dodajući da je Milanović čak i kritike koje su mu stigle iz BiH otklonio na "elegantan i nesvađalački način". A tri naroda u BiH na tri različita načina reagiraju na odlikovanja koja je podijelio.

Dok su Hrvati i njihovi politički predstavnici zadovoljni što je napokon i na taj način valorizirana uloga HVO-a u oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske i BiH, bošnjačka politika i mediji otvoreno negoduju. Uglavnom problematiziraju to što odličje u ime Specijalne policije MUP-a HR HB prima general Zlatan Mijo Jelić, koji je u BiH optužen za ratne zločine, iako ima i onih kojima smeta što se uopće odlikuju postrojbe HVO-a. 

Medijskim istupima nastoji se umanjiti značaj HV-a i HVO-a u deblokadi Bihaća, uz tvrdnju da se srebrenički scenarij na tom području nikako nije mogao dogoditi zbog snage Armije BiH. Ljutiti su i na Milanovića zato što je odbacio tvrdnje o udruženom zločinačkom pothvatu te ga optužuju za desničarenje. U srpskom dijelu javnosti prilično ravnodušno se gleda na odlikovanja. Njihovi politički predstavnici, baš kao i u Srbiji, Oluju nazivaju etničkim čišćenjem i sve slavljeničke aktivnosti tako promatraju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije