Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg pozvao Bidena na summit NATO-a

Jens Stoltenberg
30.11.2020.
u 16:49

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak da je ponudio novoizabranom američkom predsjedniku Joe Bidenu da dođe na samit saveza u Bruxellesu nakon što preuzme funkciju u siječnju 2021. 

"Pozvao sam Joea Bidena na summit NATO-a početkom sljedeće godine kako bi razgovarali o važnim temama, posebno o odlukama o zadržavanju ili povlačenju iz Afganistana", rekao je glavni tajnik na konferenciji za novinare. 

Američki predsjednik Donald Trump je odlučio smanjiti američki kontingent u NATO-ovoj misiji "Resolute Support" u Afganistanu u kojoj sada sudjeluje 11.000 vojnika, od kojih više od polovice nisu američki.

"Misija će se nastaviti bez obzira na povlačenje američkih snaga, ali teške odluke moraju biti donešene 2021. ako talibani neće poštivati svoje obveze", upozorio je glavni tajnik.

"Nemamo jamstva uspjeha mirovnih pregovora i bit ćemo pred dilemom. Ili će savez napustiti Afganistan i zemlja bi mogla postati novo utočište terorista koji vode operacije protiv nas ili će NATO ostati u novoj misiji, ali će biti suočen s opasnosti sukoba", objasnio je. 

NATO-ovo prilagođavanje novom svjetskom sigurnosnom okruženju, vojno jačanje Rusije, porast kineske moći, napetosti između saveznika su teme o kojima će čelnici saveznika raspravljati na samitu, rekao je Stoltenberg. 

"Joe Biden je veliki pobornik NATO-a. On dobro poznaje savez i to je dobro za nas", naglasio je aludirajući na poteškoće tijekom predsjedanja Donalda Trumpa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije