Naslovnica Svijet

Što Hrvati prvo naprave kada dođu na odmor? Ovo...

Ispitanici iz Hrvatske najvažnijim aktivnostima prvog dana odmora smatraju odlazak na kavu, pivo ili čašu vina (68%), raspakiravanje (61%) i popodnevno drijemanje (55%)
17. srpnja 2017. u 16:53 0 komentara 251 prikaza
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kako izgleda i zašto su bitna prva 24 sata godišnjeg odmora? U istraživanju Booking.com sudjelovalo je 18.000 putnika iz 25 zemalja diljem svijeta, a otkrili su kako provode upravo te značajne sate.  

Tradicionalni elementi poput raspakiravanja (68%), pregledavanja smještaja (60%) i planiranja aktivnosti za sljedeći dan (53%) zauzeli su prva tri mjesta ispitanika globalnog istraživanja. Ispitanici iz Hrvatske najvažnijim aktivnostima prvog dana odmora smatraju odlazak na kavu, pivo ili čašu vina (68%), raspakiravanje (61%) i popodnevno drijemanje (55%). Pokazalo se i kako je bitan dio odmora mnogih putnika - tehnologija. 

Svoj odmor i uživanje na nekim drugim lokacijama na društvenim će mrežama "pohvaliti" 27% ispitanika, a njih čak 37% su u dobi od 18 do 34 godine. Ovaj trend slijedi i 21% Hrvata, pametne telefone, tablete,prijenosna računala i sl., putnici koriste i za čitanje online recenzija za restorane (26%, kod ispitanika iz Hrvatske 14%), upoznavanje novih ljudi/pokušaj stvaranja novih prijateljstava (24%), učenje jezika (16%), naručivanje posluge u sobu (15%).

Zanimljivo je da će fotografiranje za podjelu na društvenim mrežama doći na red prije odlaska na sladoled ili na kupanje. Gotovo polovica putnika, njih 47%, pojede prvi sladoled unutar prvog sata i samo 19% ode na bazen, dok 54% fotografira, 56% provjerava e-poštu i 57% naručuje poslugu u sobu u istom vremenskom periodu. 

U prva 24 sata odmora, putnicima je bitno i pregledati smještaj (60%), dok više od trećine putnika (36%) tvrdi da im je jedna od najvažnijih stvari prvi dan testirati krevet skakanjem po njemu ili drijemanjem. Putnici iz Hrvatske na svojoj listi prioriteta kod izbora smještaja imaju udoban madrac (52%), predivan pogled (48%), obilan doručak (41%), klimatizirane sobe (37%) te srdačan doček domaćina (33%). 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.