Breakthrough Starshot

Stephen Hawking predstavio nevjerojatan projekt istraživanja svemira

Stephen Hawking
AFP
12.04.2016.
u 21:59

Projekt Breakthrough Starshot, kojeg je danas podržao jedan od najvećih znanstvenika današnjice Stephen Hawking, mogao bi promijeniti budućnost čovječanstva.

Radi se o projektu u okviru kojeg bi došlo do lansiranja manje letjelice koja bi se uputila ka skupu zvijezda Alpha Centauri. Ova letjelica bi prikupljala podatke i slala ih nazad na Zemlju, navodi Iflscience.com.

Ruski milijarder Yuri Milner predstavio je danas ovaj projekt zajedno sa Stephenom Hawkingom kao i brojnim drugim znanstvenicima. 

Letjelica će se kretati na neuobičajen način. Ovaj mini-satelit pokretat će se tzv. laserskim jedrom. To podrazumijeva korištenje lasera usmjerenih na jedro slično kao što se vjetar koristi na Zemlji. Laseri će svoje izvorište imati na našoj planeti. Očekuje se da će zahvaljujući ovom jedru satelit za svega nekoliko minuta postići 20 posto brzine svjetlosti.

"Ovo je veliki korak dalje prema svemiru. Mi smo ljudi i u našoj prirodi je potreba za letenjem", rekao je Hawking na konferenciji na kojoj je predstavljen projekt.

Kako je istaknuto, satelit bi mogao dosegnuti Alpha Centauri u vremenu od 20 godina. Plan je da se u narednim godinama pošalje tisuće satelita ove vrste.

Sustav Alpha Centauri čine tri zvijezde, a Proxima Centauri je najbliža našem Suncu od kojeg je udaljena oko 4,3 svjetlosne godine. Putovanje do nje bi pomoću modernih raketa trajala 30.000 godina. 

Projekt je vrijedan 100 milijuna dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?