SAM NAZVAO EPIDEMIOLOGE

Splićanin se vratio iz Kine: Do sada me nitko nije pregledao

Foto: Reuters/Pixsell
02.02.2020.
u 10:56

Nitko mi nije rekao da boravim kod kuće tih 14 dana, dok traje moguća inkubacija, to sam odlučio sam. Štoviše, rečeno mi je da se normalno ponašam i da normalno živim, ispričao je Splićanin

Splićanin srednje životne dobi, koji već godinama živi i radi u Kini kao diplomirani inženjer brodogradnje već je četiti do pet dana u Splitu. Ušao sam iz Kine preko Dohe u Hrvatsku, a da ga nitko pregledao. Također ga nitko, kako kaže, od epidemiologa u ovih četiri ili pet dana nije kontaktirao. Dodao je da se on njima sam javio. Sada boravi u izolaciji kod svoje kuće.

– Ja sam u samovoljnoj izolaciji i neću iz kuće izlaziti 14 dana. Moram biti odgovoran i prema sebi i prema drugima. Nitko mi nije rekao da boravim kod kuće tih 14 dana, dok traje moguća inkubacija, to sam odlučio sam. Štoviše, rečeno mi je da se normalno ponašam i da normalno živim. Dakle, po mišljenju epidemiologa, mogao sam sa šetati vani, odlaziti u kino, kazalište i normalno se družiti s ljudima, a inkubacija virusa traje, kako kažu stručnjaci, 14 dana i tijekom tog vremena druga osoba se također može zaraziti od osobe koja nosi virus u sebi – ispričao je inženjer brodogradnje za Slobodnu Dalmaciju. On se pita kako bi epidemiolozi došli do njega, odnosno nadzirali ga, da kojim slučajem on nije nazvao njih.

– Da se ja sam nisam javio splitskim epidemiolozima, oni uopće ne bi ni znali da sam ja bio u Kini i da sam se vratio doma. Kako bi oni uspjeli doći do mene, odakle bi znali moj broj mobitela ili adresu stanovanja. Izgleda mi da svi u Hrvatskoj nešto pametuju oko novog koronavirusa, a da se jako malo radi na samoj prevenciji. Na otoku na kojemu sam u Kini radio i boravio samo je jedna osoba, dok sam ja bio tamo, imala simptome zaraze koronavirus i zaista mislim da ga ja nisam “pokupio”. No, ponavljam, ja na svoju ruku ostajem doma 14 dana, a u Hrvatskoj zahvaljujem svim epidemiolozima koji su me ovih dana nazivali i davali mi upute, te ih molim da me više ne nazivaju toliko – kazao je sugovornik iz Splita.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije