KRESALI TROŠKOVE

Skandal trese Švedsku: Tajne podatke o građanima dali Česima i Srbima

25.07.2017.
u 14:22

Švedska sigurnosna služba istražuje Agenciju za promet koja je tvrtkama iz Srbije i Češke 2015. godine predala klasificirane podatke.

Švedski premijer Stefan Löfven objavio je da su građani te države u opasnosti nakon curenja osobnih podataka u druge države. 

Švedska sigurnosna služba istražuje Agenciju za promet koja je tvrtkama iz Srbije i Češke 2015. godine predala klasificirane podatke.  

Podatke dobile tvrtke iz Češke i Srbije

Zbog smanjenja troškova i modernizacije svojih informacijskih sistema Agencija je 2015. godine sklopila ugovor s IBM-om Švedska koja je prebacila podatke na servere u Češkoj. IBM je kao dio ugovora zaposlio i tvrtku NCR Corporatio iz Srbije. 

Među informacijama koje su predali tvrtkama u drugim državama bila su imena, adrese i fotografije svih državljana Švedske koji imaju vozačke dozvole. 

No, najgore za Šveđane je što su strane države imale podatke o cestovnoj, željezničkoj, i pomorskoj infrastrukturi, identitete pilota zračnih snaga i osoba koje su u programu zaštite svjedoka.  
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije