SEUL

Sjeverna Koreja ispalila preko 100 topničkih projektila u vojnoj vježbi

05.12.2022.
u 11:14

Sjeverna Koreja ispalila je oko 130 topničkih granata u more u blizini svoje istočne i zapadne obale u ponedjeljak, rekli su južnokorejski dužnosnici, u posljednjoj vojnoj vježbi Pjongjanga u blizini njihove zajedničke granice.

Neke od granata pale su u tampon zonu blizu pomorske granice što je, kako je Seul saopćio, kršenje međukorejskog sporazuma iz 2018. koji je osmišljen kako bi se smanjile napetosti.

Vojska Južne Koreje poslala je nekoliko poruka upozorenja Sjevernoj Koreji zbog pucnjave, navodi se u saopćenju ministarstva obrane, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja nije odmah izvijestila o ovom slučaju, ali provodi sve veći broj vojnih aktivnosti, uključujući lansiranja projektila i vježbe ratnih aviona i topničkih jedinica za koje je rekla da su odgovor na savezničke vježbe na jugu.

Južna Koreja i Sjedinjene Države u ponedjeljak su izvele zajedničku vježbu gađanja s kopna u blizini granice u okrugu Cheorwon, te saopćile da se njihova vježba nastavlja u utorak.

Saveznici su ove godine pojačali zajedničke vojne vježbe, rekavši da su neophodne za odvraćanje nuklearno naoružanog Sjevera.

Sveobuhvatni vojni sporazum (CMA) iz 2018. bio je najznačajniji dogovor koji je postignut nakon višemjesečnih sastanaka vođe Kim Jong Una i tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina.

Međutim, budući da su ti razgovori dugo u zastoju, nedavne vježbe i demonstracije sile duž utvrđene granice između Sjeverne i Južne Koreje bacile su sumnje na budućnost pridržavanja mjera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije