WHO

Sirija najopasnija zemlja za medicinsko osoblje

sirija
26.05.2016.
u 13:58

Sirija je prošle godine bila najopasnija zemlja za medicinsko osoblje koje radi u područjima sukoba, daleko ispred palestinskih teritorija, Pakistana i Jemena, prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenim u četvrtak.

Prvi puta UN-ova agencija objavljuje takve podatke, objasnio je medijima direktor za upravljanje hitnim stanjima u WHO Rick Brennan. Podaci se odnose na napade i druge oblike nasilja koje je zabilježilo medicinsko osoblje u posljednje dvije godine u 19 zemalja, javlja Hina.

"Najviše zabrinjava što su dvije trećine tih napada bile namjerne", rekao je Brennan. "Ti napadi su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ako budu dokazana mogu se smatrati ratnim zločinima", dodao je.

Prema tom izvješću prošle godine je 256 napada na medicinsko osoblje zabilježeno u 19 zemalja. U tim napadima je ubijeno 434 osoba, zdravstvenih djelatnika, pacijenata i drugih civila.

Godine 2014. u 338 napada je ubijeno 525 osoba.

U Siriji je WHO prošle godine zabilježila 135 napada i drugih nasilja na medicinsko osoblje i medicinske infrastrukture. U tima napadima je ubijena 173 osoba. Godine 2014. je u 93 napada ubijeno 179 osoba.

Ostala kritična područja opasna za medicinsko osoblje su palestinsko područje, Pakistan, Libija, Jemen i Irak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?