Damask

Sirija: 24 osobe pogubljene zbog podmetanja požara u 2020.

21.10.2021.
u 16:56

Sirijski režim je pogubio 24 osobe pod optužbom za podmetanje šumskih požara koji su opustošili zemlju potkraj ljeta 2020., priopćilo je u četvrtak ministarstvo pravosuđa.

Dvadeset četvorica "kriminalaca" smaknuta su u srijedu, dodaje ministarstvo u priopćenju na svom Facebooku, ne navodeći njihov identitet, mjesto ni način njihova pogubljenja.

Optuženi su za "terorizam" i paljenje šuma pomoću zapaljive tvari, pri čemu je "bilo mrtvih i uništena je državna i javna infrastruktura", navodi ministarstvo.

Još dvadeset osoba, među njima pet malodobnika, osuđeno je na kazne od deset godina zatvora do doživotnog prisilnog rada.

U priopćenju se navodi da su osuđenici "priznali da su se sastajali radi planiranja požara i da su ih podmetali". Požari su opustošili pokrajine Latakiju i Tartus na sredozemnoj obali te Homs u središtu zemlje. 

U tim je pokrajinama u rujnu i u listopadu 2020. bilo gotovo 187 šumskih požara koji su zahvatili 280 naselja, odnijeli najmanje tri života a desetke osoba ozlijedili, objavila su službena glasila.

Požari su česti u Siriji i u drugim susjednim zemljama u vrijeme ljetne žege. No vlasti sumnjaju da ih stanovnici nerijetko podmeću kako bi stvorili zalihe drva za ogrjev prije zime.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije