Napeta snimka iz Ukrajine

Sin britanske zastupnice sa suborcima upao u rusku zasjedu: "Moramo ići dalje ili ćemo umrijeti!"

28.05.2022.
u 19:57

Dramatična videosnimka prikazuje kako se sin britanske zastupnice bori u Ukrajini; kako napada rusko oklopno vozilo i spašava ranjenog suborca.

Ben Grant (30) sin je konzervativne zastupnice Helen Grant i bivši marinac koji je stigao u Ukrajinu još u prvim danima ruske invazije na tu zemlju. 

Strani dobrovoljci objavili snimku uništenja ruskog oklopnog vozila

"Moramo ići dalje ili ćemo umrijeti!" čuje se kako Grant govori ostalim vojnicima dok on i njegova jedinica pokušavaju ranjenog suborca odvesti na sigurno. Na jednoj snimci se vidi kako pokušavaju podvezati ranjenu nogu vojniku Deanu Arthuru dok su istovremeno cijelo vrijeme pod paljbom.

Upali su u zasjedu

Za sada nije poznat točan broj britanskih državljana koji su otputovali u Ukrajinu kako bi pružili podršku njenim oružanim snagama.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss prvotno je kazala da podržava sve one koji žele otići u Ukrajinu kako bi se "borili za demokraciju", ali je ministarstvo vanjskih poslova kasnije priopćilo da ne savjetuje putovanje u tu državu, piše Sky News.

Grant je za The Telegraph ispričao kako se njegova jedinica koja se sastoji od 15 vojnika (britanskih i američkih dragovoljaca i dva ukrajinska prevoditelja) pripremala za napad kada su upali u zasjedu.

"Mislim da su nas snimile bespilotne letjelice i da su oni onda postavili svoje postrojbe, tako da smo uletjeli u paljbu", kazao je Grant.

"Deano je bio na začelju mog tima. Pogodili su ga u koljeno. Pucali smo. To je bilo užasno, ali mi je glavni cilj bio da svoje momke odvedem na sigurno", dodao je.

Pogodili oklopno vozilo

"Bilo je strašno to što smo morali nositi nekoga, a nismo mogli pritom podići oružje. Iznad nas su letjeli neprijateljski helikopteri, tenkovi su pucali na nas. Bilo je nestvarno - nikada nisam doživio takvo nešto", rekao je sin britanske zastupnice.

Deano Arthur je prebačen u bolnicu u Kijevu, gdje su mu liječnici spasili nogu.

Na drugoj se snimci vidi kako jedan od njegovih suboraca ispaljuje raketu na vozilo koje nalikuje na oklopni transporter BTR-80. Zatim su se povukli, pri čemu je jedan od vojnika kazao "da se okreće prema njima".

Zasebna snimka koju je snimio dron prikazuje kako raketa pogađa oklopno vozilo koje odlazi s te pozicije dok iz njega izlazi dim.

Ključne riječi
sin

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije