Avril Haines

Šefica američkih obavještajaca: Rusi bi se mogli potpuno prebaciti na obranu

putin
SPUTNIK/REUTERS
08.03.2023.
u 19:20

"Nakon brojnih poraza i teških gubitaka na bojišnici, ne predviđamo da će se ruska vojska ove godine oporaviti dovoljno kako bi ostvarila značajan teritorijalni napredak", rekla je šefica američkih obavještajaca u Senatu.

Ravnateljica Nacionalne obavještajne službe SAD-a Avril Haines danas je na saslušanju u Senatu rekla kako "nije vjerojatno da će Rusija ove godine osvojiti značajan dio ukrajinskog teritorija". Ustvrdila je da čak i ako ruska vojska osvoji Bahmut, vjerojatno neće moći održati trenutni intenzitet borbi.

"Nakon brojnih poraza i teških gubitaka na bojišnici, ne predviđamo da će se ruska vojska ove godine oporaviti dovoljno kako bi ostvarila značajan teritorijalni napredak", rekla je šefica američkih obavještajaca u Senatu.

No dodala je kako ruski predsjednik Vladimir Putin "vjerojatno procjenjuje da je vrijeme na njegovoj strani". "Putin vjerojatno smatra da bi dugi rat, s povremenim pauzama u borbama, mogao biti najbolji način da u konačnici osigura ruske strateške interese u Ukrajini čak i u slučaju višegodišnjih sukoba", navela je, prenosi Index.hr.

Haines je, izvještavajući senat o procjenama šire američke obavještajce zajednice, rekla da Putin nakon što u godinu dana nije uspio ostvariti primarne ciljeve operacije u Ukrajine, sad bolje razumije ograničenja svojih snaga. 

"Vojna snaga Moskve sad je značajno ograničena gubicima osoblja i istrošenošću arsenala, koji dodatno naglašavaju trgovinske i druge sankcije koje su Rusiji uveli SAD i drugi saveznici", rekla je Haines.

"Izgleda da je Putin sad fokusiran na skromnije vojne ciljeve", rekla je pa dodala: "Ako Rusija ne pokrene obaveznu mobilizaciju i ne uspije osigurati dostavu streljiva od trećih strana, bit će joj sve teže održati čak i ovakvu razinu ofenzivnih operacija."

"Zbog toga bi se ruske snage mogle potpuno prebaciti na držanje i obranu teritorija koje su dosad okupirale", rekla je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?