direktor Sigurnosno-informativne agencije Srbije

SAD sankcionirale Aleksandra Vulina, evo zašto

Aleksandar Vulin
11.07.2023.
u 18:08

Sjedinjene Američke Države ažurirale su svoj popis sankcioniranih dužnosnika te su na nju dodale i aktualnog čelnika Sigurnosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina.

Kako je objavčjeno, Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija SAD (OFAC) danas je sankcionirala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033. Sankcioniranje Aleksandra Vulina naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su angažirani u korumpiranim poslovima koji unapređuju vlastite  političke agende i osobne interese po cijenu mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regiji.

- Trezor neće oklijevati ciljati na aktere koji zlouporabljuju svoje položaje za osobnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku upravu na zapadnom Balkanu - rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijsku obavještajnu službu, Brian E. Nelson, piše Avaz.

- Današnjim sankcioniranjem Aleksandar Vulin se smatra odgovornim za svoja koruptivna i destabilizujuća djela koja su također omogućila ruske zlonamjerne aktivnosti u regiji, dodao je. 

Aleksandar Vulin je umiješan u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zlouporabu javne funkcije. Vulin je zadržao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je sankcioniran od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

Vulinovi postupci su unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova djela uključuju korištenje njegovog ovlaštenja za osobnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za daljnji utjecaj u regiji. Vulin je direktor Sigurnosno-informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutarnjih poslova. Ove institucije nisu mete ovih sankcija.

OFAC sankcionira Vulina na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili sudioništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika, ili izravno ili neizravno uključeno u nju na bilo kojoj razini vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zlouporaba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi osobvne koristi ili političkih ciljeva, ili podmićivanje.

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini navedene osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, izravno ili neizravno, pojedinačno ili u zbroju, 50 posto ili više od jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene, osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdanom od OFAC-a ili izuzete. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Osim toga, financijske institucije i druge osobe koja se bave određenim transakcijama ili aktivnostima s kažnjenom osobom mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije