Federica Mogherini

SAD gube liderstvo, Europa bi ih mogla zamjeniti

06.05.2017.
u 13:42

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini kritizirala je "nepredvidivu" vanjsku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa i rekla da je EU postala najvažniji međunarodni partner Rusiji, Indiji i Kini.

Odgovarajući na pitanje je li Trumpova "nepredvidivost" njemu dala prednost u odnosu na sjevernokorejsku "nestabilnost", ona je kazala kako se ponekad morate "igrati" nepredvidljivošću, prenosi "Russia today".

"Ponekad se možete igrati nepredvidljivošću i predvidljivošću koje može biti iznenađenje, ali se ponekad i prepadnete. A ponekad je suviše kasno da se to popravi. Europa se ne igra na takav način", rekla je Mogherini.

Govoreći o američkom bombardiranju sirijske zračne baze u ožujku kao i nagomilavanje američkih snaga blizu sjevernokorejske obale, kazala je da EU traži više fleksibilan pristup.

"Jedna stvar koju prihvaća EU nije obvezno prihvatljiva i za naše partnere u NATO ili SAD. Mi odlično znamo da se nijedna sigurnosna prijetnja na svijetu ne može riješiti samo vojnim pristupom", rekla je Mogerini.

Prema njezinim riječima, ona je tijekom nedavne posjete Pekingu, New Delhiu i Moskvi bila iznenađena što sve tri zemlje žele "jaku EU" i bliže veze, ne samo ekomnomske i trgovinske, već i sigurnosne, humanitarne, vanjskopolitičke i u vezi s klimatskim promjenama.

"Ljudi žele raditi sa EU ne zato što nas uvijek vole, već i zbog geopolitičke dinamike, predvidljivosti, pouzdanosti", rekla je Mogerini i dodala da bi Europa mogla zauzeti prostor "ispražnjen" od strane Washingtona, koji je započeo "trnovit odnos" s Bruxelessom po pitanju trgovine, financiranja NATO i imigracije.

Prema njenim riječima, u tome je šansa za Europljane i EU da se pozicionira kao partner svim sugovornicima na svijetu i da se bavi svim velikim problemima gdje Washington gubi liderstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije