Washington Post:

SAD će ponuditi Rusiji kontrateroristički pakt u Siriji

kuća
14.07.2016.
u 12:48

- Sjedinjene Države ponudit će suradnju Rusiji u zajedničkoj vojnoj akciji protiv ekstremističkih grupa u Siriji, Al-Nusra front i Islamska država, javio je u četvrtak Washington Post.

Američki državni tajnik John Kerry, koji je otputovao u Moskvu na razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom, nije negirao novinski izvještaj, ali je odbio da objavi detalje prijedloga dok ne stigne u Kremlj.

Sudeći po Washington Postu, koji je naveo dijelove, kako ga naziva, nacrta sporazuma, američki i ruski vojni zapovjednici uspostavit će zajedničku vojnu komandu i kontrolni centar da bi naređivali i intenzivirali zračne udare protiv radikalnih grupa.

Trenutno, ruske snage u Siriji djeluju kao podrška režimu Bašara al-Asada u borbi protiv raznih pobunjeničkih grupa, dok se koalicija pod američkim vodstvom usmjerava na borbu protiv militantne grupe Islamska država.

Svaki sporazum  velikih suparničkih sila bio bi kontroverzan jer mnogi - među kojima i kritičari predsjednika Baracka Obame u Washingtonu - smatraju da bi predstavljao prešutno prihvatanje Putinovih napora da održi na vlasti Asadov režim.

Kerry bi trebao doputovati u Moskvu tokom dana i održati razgovore, prvo s Putinom u Kremlju i potom sutra s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, prenosi agencija AFP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?