"crna lista"

Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekolicini europskih čelnika, stigao je odgovor iz EU

29.01.2022.
u 09:54
Ovaj diplomatski ping-pong oko sankcija nastavlja se u trenutku kada Zapad prijeti Rusiji "sveobuhvatnim" i koordiniranim strateškim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

Rusija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij još nekolicini čelnika Europske unije, priopćila je u petak ruska diplomacija, dodajući da je ta odluka odgovor na "apsurdnu politiku jednostranih restrikcija" Bruxellesa.

Rusija, međutim, nije otkrila o kolikom broju ljudi se radi niti je objavila njihova imena.

"Ruska strana odlučila je proširiti recipročnu listu predstavnika iz članica EU i institucija kojima je zabranjen ulazak u Rusiji", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

U priopćenju se navodi da je Rusija proširila crnu listu na neke europske privatne vojne tvrtke, neke pripadnike sigurnosnih službi, parlamentarce EU-a i druge dužnosnike koji su "osobno odgovorni za promicanje antiruske politike".   

Nota u kojoj rusko ministarstvo vanjskih poslova obavještava EU o ovom koraku upućena je uredu EU-a u Rusiji u skladu s redovitom procedurom.

"EU žali zbog odluke ruskih vlasti", reagirao je glasnogovornik EU-a u priopćenju. "Ovoj odluci nedostaje pravna utemeljenost i jasnoća" i na nju ćemo primjereno odgovoriti, dodao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da se njegova mjera odnosi i na "privatne europske vojne tvrtke koje djeluju diljem svijeta", dajući do znanja da je ona odgovor na europske sankcije uvedene u prosincu protiv ruske paravojne skupine Wagner.

Zapadne zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije optužuju tu skupinu da provodi tajne operacije destabilizacije na račun Moskve u zemljama u sukobu kao što su Ukrajina i neke afričke zemlje.

Ovaj diplomatski ping-pong oko sankcija nastavlja se u trenutku kada Zapad prijeti Rusiji "sveobuhvatnim" i koordiniranim strateškim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?