REAKCIJA IZ MOSKVE

Rusija najavila Hrvatskoj mjere odmazde zbog protjerivanja diplomata: 'To je pogubno za naše odnose'

Marija Zaharova
POOL/REUTERS
12.04.2022.
u 19:20

Odgovornost za posljedice ovog proturuskog djelovanja u potpunosti je na hrvatskoj strani. Poduzet ćemo protumjere - objavljeno je na službenoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova reagirala je na protjerivanje ruskih diplomata iz Hrvatske. 

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske izvijestilo nas je 11. travnja o odluci o reduciranju ukupnog broja osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu te je naredilo da 24 djelatnika ruske diplomatske misije napuste zemlju. Oštro protestiramo protiv ovog izrazito neprijateljskog, nemotiviranog koraka koji ima poguban učinak na čitav niz rusko-hrvatskih odnosa. Odgovornost za posljedice ovog proturuskog djelovanja u potpunosti je na hrvatskoj strani. Poduzet ćemo protumjere - objavljeno je na službenoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova. 

Podsjetimo, Hrvatska je jučer objavila da će protjerati 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja. Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja koje su učinile isto "zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu", priopćio je MVEP.

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko poručio je jučer kako je protjerivanje diplomata ''kontraproduktivno'' za odnose dviju država. Nesterenko smatra da su razlog za takvu odluku Hrvatske „postulati iz već stare priče Europske unije“ o ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, njenim ratnim zločinima i kršenju teritorijalnog integriteta, koje veleposlanik u priopćenju stavlja pod navodnike. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije