Žestoke borbe u Ukrajini

Rusi snažno granatiraju grad u Donjecku, Zelenski: Rusija "nema hrabrosti" priznati poraz

ukrajina
Reuters/Pixsell
13.07.2022.
u 08:23

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ismijao očito oslanjanje ruske vojske na zastarjelo oružje i taktiku iz sovjetske ere

Rusija i Ukrajina trebale bi održati svoje prve razgovore s dužnosnicima UN-a i Turske s ciljem izlaza iz višemjesečnog zastoja oko izvoza žitarica. Četverostrani sastanak u Istanbulu dolazi u trenutku kada izvoz preko Crnog mora i dalje blokiraju ruski ratni brodovi i morske mine koje je Kijev postavio kako bi spriječio napad.

Pregovore kompliciraju rastuće sumnje da Rusija pokušava izvesti žito koje je ukrala od ukrajinskih farmera u regijama pod svojom kontrolom. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ranije je umanjio očekivanja od pregovora u Istanbulu.

Na sastanku će sudjelovati vojna izaslanstva triju zemalja i diplomati iz UN-a. Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da će se usredotočiti "na sigurnu otpremu žitarica koje čekaju u ukrajinskim lukama na međunarodna tržišta".

Rusija je navodno snažno granatirala istočni grad Bakhmut u regiji Donjeck tijekom noći kao odgovor na napad na Novu Kahovku. Reporter Kyiv Independenta Illia Ponomarenko tvitao je uz snimku navodnog napada: "U međuvremenu, Rusija odgovara tako što topništvom tijekom noći čisti Bakhmut sa zemlje."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da Rusija "nema hrabrosti" priznati poraz. U obraćanju na nacionalnoj televiziji, Zelenski je također ismijao očito oslanjanje ruske vojske na zastarjelo oružje i taktiku iz sovjetske ere, te inzistirao na tome da jedinstvo građana njegove zemlje, u kombinaciji sa snagom ukrajinskih oružanih snaga, znači da je ishod rata “izvjestan. ”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?