220. dan od početka invazije

Rusi 'oteli' direktora nuklearne elektrane Zaporižje, Ukrajinci opkolili tisuće ruskih vojnika

Zaporižje
REUTERS
01.10.2022.
u 15:17

"Izvučen je iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru", napisao je Kotin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da za sada nema informacija o Murašovljevoj sudbini.

Glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom uhitila je ruska patrola, priopćio je u subotu Energoatom, državna tvrtka zadužena za elektranu. Ihor Murašov priveden je na putu iz najveće europske nuklearne elektrane u grad Enerhodar oko 16 sati u petak, rekao je direktor tvrtke Petro Kotin. 

"Izvučen je iz automobila i s povezom na očima odvezen u nepoznatom smjeru", napisao je Kotin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da za sada nema informacija o Murašovljevoj sudbini. 

Elektrana Zaporižja jedna je od žarišnih točaka ruske sedmomjesečne invazije na Ukrajinu, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za granatiranje pogona, riskirajući nuklearnu katastrofu. 

Murašov "snosi glavnu i isključivu odgovornost za nuklearnu i radijacijsku sigurnost" elektrane i njegovo pritvaranje "ugrožava sigurnost rada ukrajinske i najveće nuklearne elektrane u Europi", rekao je Kotin. 
Pozvao je ruske snage da "odmah prestanu s djelima nuklearnog terorizma prema upravi i osoblju" elektrane i oslobode Murašova.

Ukrajinska akcija u Limanu 

Ukrajina je opkolila tisuće ruskih vojnika u istočnom gradu Limanu ključnom za rusku vojsku, a operacija je još u tijeku, objavio je u subotu glasnogovornik ukrajinske vojske. 

Zauzimanje grada, koji je Rusija koristila kao logističko i transportno središte za svoje operacije na sjeveru regije Doneck, predstavljalo bi značajan udarac planovima Kremlja da zauzmu cijeli Donbas. 

"Ruske grupacije u području Limana su okružene", kazao je Serhij Čerevatij, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje. 

"Liman je važan jer je to sljedeći korak prema oslobađanju ukrajinskog Donbasa. To je prilika da se ide dalje do Kremine i Sjeverodonecka, a i psihološki je to vrlo važno", dodao je. 

Rusi su u Limanu imali 5 do 5 i pol tisuća vojnika, ali se broj okruženih postrojbi možda smanjio zbog žrtava i pokušaja nekih ruskih vojnika da se probiju iz okruženja, kazao je Čerevatij. Istaknuo je da ruske postrojbe neuspješno pokušavaju probiti okruženje. 

“Neki se predaju, imaju dosta ubijenih i ranjenih, ali operacija još nije gotova”, rekao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije