'Neprihvatljivo!'

Rusi izveli jedan od najvećih raketnih napada na Ukrajinu, u UN-u bijesni na Moskvu

ukrajina
Reuters/PIXSELL
30.12.2023.
u 09:28

Rusija je u petak u Vijeću sigurnosti UN-a oštro kritizirana zbog jednog od najvećih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata, zbog čega je i sazvan hitan sastanak tog 15-članog tijela. U ruskim napadima u petak poginuo je 31 civil, a ozlijeđeno više od 130. Poljska je ranije objavila kako se čini da je u poljski zračni prostor ušla ruska raketa te nakon manje od tri minute vratila se u Ukrajinu.

- Tragično, 2023. završava kao što je i počela - s razarajućim nasiljem protiv naroda Ukrajine - rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a Khaled Khiari. - Još jednom su Ukrajinci prisiljeni provesti praznike tražeći sklonište, raščišćavajući ruševine i pokapajući mrtve, na niskim temperaturama - dodao je.

Većina članica Vijeća, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudilo je napade na Ukrajinu. - Umjesto mira, (ruski predsjednik Vladimir) Putin odlučio je obilježiti ove blagdane i Novu godinu s neviđenim brojem napada bespilotnim letjelicama i projektilima na drugu državu članicu UN-a - rekao je američki predstavnik u UN-u John Kelley.

Zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN-u Geng Shuang pozvao je na "političko rješenje" rata u Ukrajini. Ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija pokrenula napade samo na vojnu infrastrukturu u Ukrajini te da je ukrajinski sustav protuzračne obrane odgovoran za civilne žrtve.

Predstavnica Velike Britanije pri UN-u Barbara Woodward odgovorila mu je kako su ruske akcije jedini uzrok tragedije u Ukrajini. - Ostalo je bujica laži i dezinformacija - kazala je Woodward.

Napade Rusije na Ukrajinu osuđuje glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kazao je u izjavi njegov glasnogovornik Stephane Dujarric. - Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju odmah prestati - rekao je Dujarric.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije