ZBOG OTPORA RATU

Rus u snijegu napisao 'Ne ratu' i dobio 10 dana zatvora

ruska policija
Reuters/PIXSELL, ilustracija
29.11.2023.
u 17:27

Fjodorov, koji je na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku, dobio je deset dana zatvora zbog neposluha policiji i navodnog odbijanja da ode u policijsku postaju, što je on negirao prema sudskim dokumentima.

Ruski sud odredio je 10-dnevni zatvor čovjeku koji je prstom na snijegu napisao "Ne ratu" na ulazu u klizalište u parku Gorki u Moskvi. Prema sudskim dokumentima, incident se dogodio 23. studenoga, a muškarac, po imenu Dmitrij Fjodorov, osuđen je sljedeći dan nakon što ga je policija privela.

Policija je odlučila da se njegov čin može smatrati građanskim prekršajem prema zakonu koji cilja na svakoga za koga se smatra da je javno djelovao kako bi diskreditirao ruske oružane snage, što je kazneno djelo koje je u njegovu slučaju bilo kažnjivo i novčanom kaznom.

Novi zakoni za suzbijanje neslaganja doneseni su ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022. u, kako je rekao, "specijalnoj vojnoj operaciji". Za one koji se protive ruskom ratu u Ukrajini, istupanje u javnosti od tada je postalo riskantno, a kritičari kažu da je gotovo 20.000 ljudi privedeno i da je otvoreno preko 800 kaznenih slučajeva.

 

Fjodorov, koji je na sudu priznao da je napisao antiratnu poruku, dobio je deset dana zatvora zbog neposluha policiji i navodnog odbijanja da ode u policijsku postaju, što je on negirao prema sudskim dokumentima. Također je kažnjen nepoznatim iznosom - očito jer je napisao "Ne ratu" - prema izvješćima ruskih medija, iako se to nije spominjalo u sudskim dokumentima objavljenim na internetu.

Vlasti kažu da je potrebno maksimalno jedinstvo u trenutku kada je Rusija zarobljena u onome što je Putin - za kojeg se očekuje da će sljedeće godine tražiti još jedan šestogodišnji mandat - opisao kao egzistencijalnu bitku sa Zapadom. Kritičari optužuju vlasti za brutalno zatvaranje i kažnjavanje svih onih koji im se protive.

Ranije ovog mjeseca, sud u Sankt Peterburgu osudio je na sedam godina zatvora umjetnicu koja je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila porukama kojima poziva na prekid rata u Ukrajini, u presudi koju su njezini pristaše nazvali sramotnim izrugivanjem pravde.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije