Australija

Rekordna peticija za istragu medijskog carstva Ruperta Murdocha

Press Asociation/Pixsell
05.11.2020.
u 08:20

Više od pola milijuna Australaca do srijede je potpisalo online peticiju koja poziva na istragu „medijskog monopola“ Ruperta Murdocha. 

Bivši australski laburistički premijer Kevin Rudd pokrenuo je inicijativu 10. listopada, a ona je u srijedu s ukupno 501.876 potpisa postala najveća peticija vlastima u australskoj povijesti.

Dosad je najviše potpisa 2019. prikupila inicijativa za proglašavanje klimatskog izvanrednog stanja s 404 tisuće potpisa. 

„Murdoch je postao tumor – arogantni tumor na našoj demokraciji“, rekao je Rudd u videoporuci kojom je lansirao peticiju. 

Vlasti su pozvane da istraže „zloupotrebu medijskog monopola u Australiji“ i daju preporuke za diverzifikaciju medijskog vlasništva u državi. 

Rudd je zahvalio potpisnicima, među kojima je i bivši konzervativni premijer Malcolm Turnbull, a podršku je dao i britanski glumac Hugh Grant iako nije mogao dati svoj potpis.

Rudd tvrdi da je Rupert Murdoch vlasnik 70 posto medija u Australiji, a 89-godišnjak je najveći vlasnik medija i u Velikoj Britaniji. 

Murdochov News Corporation često je kritiziran zbog krivog izvještavanja, a u kolovozu ove godine mogulov sin James napustio je upravni odbor tvrtke zbog neslaganja s uređivačkom politikom. 

Iako je peticija za istragu dobila rekordnu podršku, australski zakoni ne obvezuju vlasti da istragu i provedu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije