POD UVJETIMA KIJEVA

Razgovori o okončanju rata? Ukrajina bi mogla zvati Rusiju na mirovni samit u Švicarskoj

Ukrajina
Reuters/PIXSELL
25.02.2024.
u 18:30

Zelenski je svoje mirovno rješenje prvi put predstavio na samitu skupine G20 u studenom 2022., a ono se sastoji od obnavljanja ukrajinskog teritorijalnog integriteta i potpunog povlačenja ruskih snaga

Ukrajina i njezini partneri mogli bi pozvati Rusiju na budući mirovni samit radi razgovora o okončanju dvogodišnje invazije Moskve po uvjetima Kijeva, rekao je u nedjelju viši ukrajinski dužnosnik.

Švicarska će biti domaćin sastanka na kojem će se raspravljati o mirovnom rješenju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koje bi se na kasnijem sastanku moglo prenijeti Rusiji, rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda Zelenskog.

"Može doći do situacije u kojoj bismo pozvali predstavnike Ruske Federacije, gdje će im biti predstavljen plan u slučaju da će (onaj) tko tada bude predstavljao zemlju agresora iskreno htjeti okončati ovaj rat i vratiti se pravednom miru", izjavio je na konferenciji za novinare u Kijevu. 

 

Zelenski je svoje mirovno rješenje prvi put predstavio na samitu skupine G20 u studenom 2022., a ono se sastoji od obnavljanja ukrajinskog teritorijalnog integriteta i potpunog povlačenja ruskih snaga.

Kijev odbija razgovarati s Moskvom dok svi ruski vojnici ne napuste ukrajinski teritorij. Kremlj je rekao da trenutno nema osnove za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine te da je mirovni plan Kijeva apsurdan jer isključuje Rusiju.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?