NEUMOLJIVI SUKOBI

Putin u Ukrajini ima velike gubitke: Analitičari otkrili koliko još Rusija može izdržati takav tempo

ukrajina
Reuters/Pixsell
14.02.2024.
u 18:57

Unatoč velikim gubicima u Ukrajini, Rusija i dalje uspijeva nadoknaditi izgubljenu opremu.

Prema novoj analizi, Rusija ima dovoljno proizvodnih kapaciteta i opreme u skladištima da izdrži velike gubitke u Ukrajini još najmanje dvije do tri godine.

Izvještaj britanskog Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) navodi da Rusija, unatoč gubitku stotina oklopnih vozila i topničkih komada svakog mjeseca, uspijeva održati stabilan broj aktivne vojne opreme. Koristeći zračne snimke, analitičari su identificirali brojne skladišne baze za opremu i naoružanje širom Rusije, piše Business Insider. Londonski think tank utvrdio je tako da Rusija ima najmanje 12 baza za skladištenje topništva, 10 centralnih baza za rezervu tenkova i najmanje 37 mješovitih baza za skladištenje opreme i naoružanja. 

Iako točan broj oružja koje je spremno za upotrebu nije jasan, Rusija je sposobna brzo zamijeniti izgubljenu opremu proizvodnjom i korištenjem rezervnih kapaciteta. Ministarstvo obrane Velike Britanije tvrdi da Rusija može proizvesti 100 novih tenkova svakog mjeseca, iako su stručnjaci primijetili da su mnogi od tih novih tenkova vjerojatno stariji modeli, poput T-62 i T-55.

 

S druge strane, IISS vjeruje da Ukrajina ima sličan broj borbenih tenkova kao prije početka sukoba, dok su zapadne odredbe povećale dostupnost nekih drugih oklopnih vozila. Zemlja je također bila u mogućnosti upotrijebiti mnoge ruske tenkove koje je zarobila.

Međutim, nedostatak zapadne pomoći može stvoriti probleme u opremanju jedinica. Da podsjetimo, pomoć Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu je trenutno zaustavljena u Kongresu, što može dodatno opteretiti ukrajinsku vojsku ako se situacija ne promijeni, zaključuje Business Insider.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije