Proslavljena Festa svetog Vlaha

Puljić: Najveća čovjekova vrijednost je vjera u Boga

vinko puljic
03.02.2016.
u 15:43

Misnim slavljem, a potom i procesijom s moćima svetog Vlaha kroz povijesnu jezgru grada, Dubrovčani su obilježili 1044. Festu svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

Ovogodišnja proslava prošla je u znaku 1700. obljetnice mučeničke smrti sveca, kao i 600. obljetnice zakona kojim je Dubrovačka Republika zabranila trgovinu robljem, a važnost Feste prepoznao je i Sveti Otac, u čije je ime u Dubrovniku bio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, javila je Hina.

Festi je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je istaknula kako je to za nju bio poseban doživljaj.

Misno slavlje u koncelebraciji hrvatskih nadbiskupa i biskupa predvodio je Papin izaslanik kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, a na samom početku slavlja vjernicima se obratio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Istaknuo je da je ove godine slavlje u osobito svečarskom ozračju 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha i 600. obljetnice dubrovačkog zakona o zabrani trgovine robljem.

Kardinal Puljić rekao je tijekom misnog slavlja kako je najveća čovjekova vrijednost vjera u Boga.

''Najveća vrijednost je vjera u Boga, koja izgrađuje uvjerenje iz kojeg i po kojem se živi. Samo tako možemo ozdravljati ovo bolesno ozračje i sumornu javnost. Dubrovnik i Dubrovčani časte Svetog Vlaha, koji je položio život u vjeri i za vjeru. To znači da je u vašu povijest utkana ta stvarnost da se ima za što živjeti, žrtvovati i umirati. Ovo slavlje u svakom osobno treba jačati ono uvjerenje koje se živi, svjedoči i po kojem se žrtvuje za prave vrijednosti'', rekao je Puljić te dodao kako se danas puno toga, pa tako i Bog nastoji iskoristiti za osobne ciljeve.

''Danas smo svjedoci kako se sve želi upotrijebiti. Tako se i Boga upotrebljava za osobne ciljeve, svece se upotrebljava za osobne interese. Uvreda je to onome što slavi i što vjerom nazivamo. Tako smo zbunjeni kad vidimo da netko u ime Boga zlo čini i zločin čini. Strašna je to blasfemija. Dok to osuđujemo ne smijemo i sami upasti u tu pogrešku'', rekao je Puljić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?