Alžir

Prosvjedi u Alžiru se nastavljaju, jača pritisak na Boutefliku

26.03.2019.
u 16:54

Na tisuće ljudi okupilo se u Alžiru u utorak pozivajući predsjednika Abdelaziza Boutefliku da podnese ostavku, pojačavajući pritisak u višetjednim prosvjedima koji su zaprijetili svrgavanjem predsjednika i ostarjele državne elite koja ga drži na vlasti duže od 20 godina.

Bouteflika, među veteranima rata za neovisnost od Francuske iz razdoblja 1954.-1962. godine koji su nastavili dominirati Alžirom, popustio je pred prosvjedima poništavajući odluku da zatraži još jedan mandat na izborima zakazanim za travanj.

Boutteflika nije, međutim, objavio u ovom mjesecu da napušta čelo države i kazao je da će ostati na vlasti do usvajanja novog ustava, što mu praktično produžuje trenutni mandat.

Taj potez nije udovoljio stotinama tisuća Alžiraca koji su izašli na ulice prije gotovo pet tjedana kako bi zatražili Bouteflikinu ostavku.

- Sustav mora otići. Nema svrhe u njemu ako mu se opiremo - izjavio je  Belkacem Abidi (25), jedan od oko 6.000 demonstranata, većinom studenata, koji su se okupili u centru Alžira u utorak.

Čak i u slučaju da Bouteflika bude zbačen s vlasti, Alžirci bi se neko vrijeme mogli uočiti s neizvjesnošću prije nego što se izabere novi predsjednik u golemoj zemlji sjeverne Afrike, velikom proizvođaču nafte i plina.

Jedan od najbitnijih faktora je pozicija moćne alžirske vojske, koja bi mogla djelovati kao ključni akter, kako je to činila u proteklim desetljećima. Do sada se generalstožer distancirao od Bouteflike i hvalio je demonstrante.

Svaka direktna akcija da se pomogne Alžircima u njegovom svrgavanju mogla bi se protumačiti kao vojni udar institucije koja manipulira politikom iza scene.

Neki bitni partneri kao što su članovi njegove vladajuće stranke i tajkuni, okrenuli su leđa Boutefliki, produbljujući izolaciju 82-godišnjeg čelnika koji je rijetko viđan u javnosti otkako je pretrpio moždani udar u 2013.

- Optimist sam da će ovaj pritisak mirno promjeniti stvari - izjavio je arhitekta Noureddine Bahi (52), prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?