Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Pronađeni tajni prolazi drevne misteriozne religije

28. lipnja 2022. u 21:58 0 komentara 800 prikaza

Arheolozi su otkrili kompleks skrivenih prolaza i galerija duboko unutar drevnog kompleksa hrama Chavin de Huantar u peruanskim Andama. Stručnjaci misle da se mreža odaja i galerija koristila u vjerskim ritualima u kojima su se vjerojatno upotrebljavale psihodelične droge.

"Ovo je prvi put u otprilike 3000 godina da je netko kročio u te prolaze. Neke od mračnih i izoliranih komora možda su se koristile za osjetnu deprivaciju, dok se u većima vjerojatno obožavao neki idol", rekao je arheolog John Rick sa Sveučilišta Stanford. 

"Ovi kamenom obloženi prolazi, hodnici, sobe, ćelije i niše dovoljno su veliki da se kroz njih može proći, a natkriveni su kamenim gredama. Galerije imaju različite funkcije, ali su sve povezane s ritualnim aktivnostima", dodao je.

Rick je objasnio da novootkriveni prolazi nisu bili tuneli jer tada nisu bili ukopani u zemlju. Umjesto toga, oni su namjerno umetnuti unutar golemog hramskog kompleksa koji se gradio u različitim fazama između 1200. i 200. godina prije nove ere.

U Chavinu de Huantaru je tijekom 15 godina iskapanja pronađeno ukupno 36 galerija i prolaza, ali ova najnovija mreža otkrivena je tek prije nekoliko godina, a istražena je tek ove, prenosi Index.hr.

Drevni hram

Arheolozi smatraju da je Chavin de Huantar bio vjersko središte za tajanstveni narod Chavin, koji je živio u sjevernim i središnjim dijelovima današnjeg Perua prije 3200 i 2200 godina. Kompleks se nalazi oko 430 kilometara sjeverno od Lime, u planinskoj dolini na visini većoj od 3000 metara i najveći je od nekoliko do sada pronađenih vjerskih objekata ove populacije.

Rick je rekao da su najnoviji prolazi prvi put otkriveni 2019. godine i da su u početku istraživani samo pomoću kamere na daljinsko upravljanje. Zbog pandemije covida nije bilo moguće provesti detaljnija istraživanja sve do svibnja ove godine, kada su arheolozi prvi put stupili u ove misteriozne prolaze, piše Live Science.

Prolazi su vodili do glavne galerije u kojoj su se nalazile dvije velike ritualne kamene zdjele, od kojih je jedna bila ukrašena simboličnom glavom i krilima kondora, velike ptice grabljivice. Zbog toga je ova galerija dobila naziv galerija Kondor.

"Sada smo dokumentirali galeriju, ali imamo još mnogo toga za istražiti. Već iduće godine počet ćemo s velikim iskapanjima. Galerija ide više u dubinu od ostalih koje su prije otkrivene te izgleda da je starija", rekao je Rick.  

"Izgleda da je galerija Kondor stara najmanje 3000 godina i vjerojatno je tada bila službeno zapečaćena", dodao je.

Tajanstvena religija

Malo se zna o vjerovanjima naroda Chavin, ali čini se da su novootkriveni prolazi i galerija imali vjersku svrhu, kao i druge odaje ranije pronađene u Chavin de Huantaru.

"Uz prolaze se nalazi i nekoliko malih komora koje su se mogle koristiti za senzornu deprivaciju ili ritualnu vizualnu, slušnu i taktilnu dezorijentaciju", rekao je Rick.

"Druge su se odaje koristile za štovanje idola ili za pohranu ritualne opreme, poput poznatih izrezbarenih truba napravljenih od ogromnih školjki. U vjerskim objektima slične starosti u Andama već su ranije pronađeni razni prolazi i galerije, ali su oni bili manji i jednostavnije strukture. Ništa slično poput obilja u Chavinu", rekao je Rick.

Antropolog i arheolog Richard Burger sa sveučilišta Yale rekao je da su se u zdjelama u galeriji Kondor vjerojatno mljele psihodelične droge koje su se koristile u vjerskim ceremonijama.

"Kod Chavina je postojala tradicija udisanja halucinogene droge koja sadrži snažnu halucinogenu tvar u kojoj ima dimetiltriptamina ili DMT-a", rekao je Burger.

DMT je jaka psihoaktivna tvar. Ako se unosi pušenjem, inhalacijom ili injekcijom, može izazvati posebne psihodelične doživljaje, uključujući halucinacije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.