otkriće u Peruu

Pronađeni tajni prolazi drevne misteriozne religije

28.06.2022.
u 21:58

Arheolozi su otkrili kompleks skrivenih prolaza i galerija duboko unutar drevnog kompleksa hrama Chavin de Huantar u peruanskim Andama. Stručnjaci misle da se mreža odaja i galerija koristila u vjerskim ritualima u kojima su se vjerojatno upotrebljavale psihodelične droge.

"Ovo je prvi put u otprilike 3000 godina da je netko kročio u te prolaze. Neke od mračnih i izoliranih komora možda su se koristile za osjetnu deprivaciju, dok se u većima vjerojatno obožavao neki idol", rekao je arheolog John Rick sa Sveučilišta Stanford. 

"Ovi kamenom obloženi prolazi, hodnici, sobe, ćelije i niše dovoljno su veliki da se kroz njih može proći, a natkriveni su kamenim gredama. Galerije imaju različite funkcije, ali su sve povezane s ritualnim aktivnostima", dodao je.

Rick je objasnio da novootkriveni prolazi nisu bili tuneli jer tada nisu bili ukopani u zemlju. Umjesto toga, oni su namjerno umetnuti unutar golemog hramskog kompleksa koji se gradio u različitim fazama između 1200. i 200. godina prije nove ere.

U Chavinu de Huantaru je tijekom 15 godina iskapanja pronađeno ukupno 36 galerija i prolaza, ali ova najnovija mreža otkrivena je tek prije nekoliko godina, a istražena je tek ove, prenosi Index.hr.

Drevni hram

Arheolozi smatraju da je Chavin de Huantar bio vjersko središte za tajanstveni narod Chavin, koji je živio u sjevernim i središnjim dijelovima današnjeg Perua prije 3200 i 2200 godina. Kompleks se nalazi oko 430 kilometara sjeverno od Lime, u planinskoj dolini na visini većoj od 3000 metara i najveći je od nekoliko do sada pronađenih vjerskih objekata ove populacije.

Rick je rekao da su najnoviji prolazi prvi put otkriveni 2019. godine i da su u početku istraživani samo pomoću kamere na daljinsko upravljanje. Zbog pandemije covida nije bilo moguće provesti detaljnija istraživanja sve do svibnja ove godine, kada su arheolozi prvi put stupili u ove misteriozne prolaze, piše Live Science.

Prolazi su vodili do glavne galerije u kojoj su se nalazile dvije velike ritualne kamene zdjele, od kojih je jedna bila ukrašena simboličnom glavom i krilima kondora, velike ptice grabljivice. Zbog toga je ova galerija dobila naziv galerija Kondor.

"Sada smo dokumentirali galeriju, ali imamo još mnogo toga za istražiti. Već iduće godine počet ćemo s velikim iskapanjima. Galerija ide više u dubinu od ostalih koje su prije otkrivene te izgleda da je starija", rekao je Rick.  

"Izgleda da je galerija Kondor stara najmanje 3000 godina i vjerojatno je tada bila službeno zapečaćena", dodao je.

Tajanstvena religija

Malo se zna o vjerovanjima naroda Chavin, ali čini se da su novootkriveni prolazi i galerija imali vjersku svrhu, kao i druge odaje ranije pronađene u Chavin de Huantaru.

"Uz prolaze se nalazi i nekoliko malih komora koje su se mogle koristiti za senzornu deprivaciju ili ritualnu vizualnu, slušnu i taktilnu dezorijentaciju", rekao je Rick.

"Druge su se odaje koristile za štovanje idola ili za pohranu ritualne opreme, poput poznatih izrezbarenih truba napravljenih od ogromnih školjki. U vjerskim objektima slične starosti u Andama već su ranije pronađeni razni prolazi i galerije, ali su oni bili manji i jednostavnije strukture. Ništa slično poput obilja u Chavinu", rekao je Rick.

Antropolog i arheolog Richard Burger sa sveučilišta Yale rekao je da su se u zdjelama u galeriji Kondor vjerojatno mljele psihodelične droge koje su se koristile u vjerskim ceremonijama.

"Kod Chavina je postojala tradicija udisanja halucinogene droge koja sadrži snažnu halucinogenu tvar u kojoj ima dimetiltriptamina ili DMT-a", rekao je Burger.

DMT je jaka psihoaktivna tvar. Ako se unosi pušenjem, inhalacijom ili injekcijom, može izazvati posebne psihodelične doživljaje, uključujući halucinacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?