Predstavnici Nacionalnog centra RH u posjetu PŽ-u

Probne testove za državnu maturu omogućiti i u FBiH

01.03.2022.
u 19:45

Posljednjih godina uspjeh učenika iz Posavske županije na državnoj maturi u RH nije ništa lošiji od prosjeka uspjeha učenika iz ostalih županija iz BiH, ali ni daleko od rezultata učenika u RH, piše Večernji list BiH. 

Potpora Centra

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u RH i Ministarstvo obrazovanja RH žele u svojim mogućnostima pružiti svaku moguću potporu učenicima u BiH koji rade po hrvatskim programima kako bi im omogućili upise na odgovarajuće fakultete u RH - istaknuo je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u RH nakon radnog sastanka u Orašju. Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ-a Ana Andrić, kao domaćin sastanka, uz koju su bili Marko Nedić, tajnik Ministarstva, i Nada Dujković, pomoćnica ministrice, te ravnateljice srednjih škola u Orašju i Odžaku Dijana Pejić, Mirijam Filipović-Dominković i Ivanka Pudić, zahvalila je Filipoviću koji je sa suradnicima posjetio Orašje. - Ove smo godine na vrijeme uspostavili suradnju vezano za sve novine oko polaganja državne mature, a riječ je o uvođenju probnih testova za učenike u RH koje želimo omogućiti i za učenike u PŽ-u. Cilj je što bolje ih pripremiti i olakšati im prolaz na državnoj maturi, čime bismo ujedno smanjili stres koji zacijelo imaju pred ovako veliki izazov u novom poglavlju života - kazala je ministrica Andrić. Od 2010. državna matura u RH jedini je relevantan kriterij upisa na određene fakultete. Nacionalni centar već godinama uspijeva preko ispitnih centara omogućiti svim učenicima iz BiH pisanje državne mature. Zahvaljujući dobroj suradnji s Ministarstvom prosvjete u PŽ-u, Centar je posjetom Orašju učinio i korak naprijed kako bi s nastavnicima, ravnateljima i učenicima srednjih škola koje rade po hrvatskom programu i koji pišu ispite državne mature, bilo u ispitnom centru u Slavonskom Brodu ili Osijeku, podijelili informacije o novinama na državnoj maturi. - Nacionalni centar ostaje otvoren po svim pitanjima, pa i oko državne mature, ali i svega što se događa u hrvatskom obrazovnom sustavu, svjesni kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi BiH po pitanju različitih programa u različitim županijama unutar FBiH - kazao je Filipović, uz kojeg je bio i ravnatelj Gimnazije u Županji Ivica Živković. U ŠC-u fra Martina Nedića detaljnije su pojasnili probne ispite. Ove godine uvedeni su probni ispiti od 15. ožujka do 15. travnja za sve učenike 4. razreda srednje škole, iz matematike i hrvatskog za učenike 3. razreda. - Uvodimo nešto što je trend u svim zemljama EU-a, materinski jezik na jedinstvenoj razini, a ponovno se vraća prag eseja kao uvjet polaganja ispita iz hrvatskog jezika. Vjerujem da će učenici iz PŽ-a imati odličnu prolaznost unatoč tome što se kurikulumi donekle razlikuju. Mi ćemo u Posavskoj, kao i u drugim županijama, pružiti mogućnost da učenici pišu probne ispite.

U digitalnom obliku

Dostavit ćemo ih u digitalnom obliku kako bi se upoznali sa sadržajem ispita državne mature, na isti način kao što će biti pisani u lipnju. Naravno, to neće biti inačica nego jedna od četiri moguće opcije, no bit će upoznati sa sadržajem, konceptom i procedurom - dodao je Filipović. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije