SRBIJA

Pripremaju zakon o sankcioniranju Srba koji ratuju po svijetu

policija srbija (1)
Davor Javorovic/PIXSELL
31.10.2013.
u 19:31

No, sigurnosni stručnjaci kažu kako je teško zakonom nekome zabraniti odlazak u rat i to nije uspjelo ni jednoj državi u svijetu, ali da se može uvesti "određeni stupanj nadzora"

Socijaldemokratska partija Srbije pokrenut će inicijativu kojom će se odlazak srpskih državljana na ratišta u inozemstvu tretirati kao kazneno djelo i time će se, prema mišljenju Rasima Ljajića, predsjednika SDPS, ne samo umanjiti rizik od promoviranja ekstremnih ideja već i sačuvati veliki broj života, javlja beogradski dnevnik Danas. Prema procjenama stručnjaka za sigurnost s kojima je Danas razgovarao, "nekoliko stotina građana Srbije" sudjelovalo je zadnjih 15-tak godina od kada su završeni ratovi na prostorima bivše Jugoslavije, u ratnim sukobima od Iraka do Sirije, a većina njih to je činila zbog novca, iako su pojedinci bili vođeni ideologijom.

Ivan Bauer, skupštinski zastupnik i glasnogovornik SDPS-a kaže kako je Srbe novija povijest, posljednjih 20-tak godina, suočila s ozbiljnim problemom koji možda ranije nisu poznavali.

- Priličan broj mladih ljudi, državljana Srbije, izgubio je živote na ratištima širom svijeta. Oni koji su imali sreće preživjeti te surove ratove postali su potencijalno veliki problem za našu državu i društvo. Praksa je pokazala da su ti ljudi nakon povratka u zemlju vrlo često bili najglasniji promotori ekstremizma, a nerijetko i počinitelji teških zločina. Stoga je SDPS odlučila u Narodnoj skupštini Srbije inicirati promjenu Kaznenog zakonika u cilju sankcioniranja ovakvog ponašanja - pojasnio je Bauer. No, sigurnosni stručnjaci kažu kako je teško zakonom nekome zabraniti odlazak u rat i to nije uspjelo ni jednoj državi u svijetu, ali da se može uvesti "određeni stupanj nadzora".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije