IPAK SLIJEDE PROMJENE

Priprema se šira rekonstrukcija Vlade RH, na popisu za odlazak još je najmanje jedno ime, a spremaju se i spajanja resora

Sanjim Strukić/Pixsell
10.01.2023.
u 20:35

Vlada RH ide u rekonstrukciju, neće čekati oporbene akcije vezane uz sporost obnove nakon potresa. Razmatralo se više modela obnove, ali se može čuti i da većih promjena neće biti

Kuloari u vladajućoj stranci u Hrvatskoj i danas su ustrajali u priči o širim izmjenama koje predstoje u timu Andreja Plenkovića. Uz Ivana Paladinu, ministra graditeljstva koji je sad posve izvjesno na odlasku s funkcije, najčešće ime koje se spominje u kontekstu mogućih promjena pritom je Nataša Tramišak, ministrica europskih fondova. 

Obrana i branitelji zajedno? 

Te se ministrice, govore naši izvori, Plenković već dulje nastoji riješiti, a mogućnost njezina smjenjivana spominjala se i za posljednje rekontrukcije Vlade u svibnju, pa i prije, nakon priče o prijetnjama koje je ministrica primila zbog raskida ugovora s tvrtkom koja je prije njezina mandata radila softver za njezino ministarstvo. Tramišak je tada podnijela i kaznenu prijavu, no što se s tom prijavom dogodilo ni dandanas nije jasno. 

Iz Plenkovićeva kruga istodobno su stizale kritike da ministrica nije timski igrač i da je s njom teško surađivati. Ipak, Tramišak je tada preživjela udar zahvaljujući potpori svog političkog pokrovitelja, osječko-baranjskog župana i potpredsjednika stranke Ivana Anušića. 

Rekonstrukcija Vlade tada se svela na imena ministara pod udarom USKOK-a pa su, uz Darka Horvata koji je ranije dao ostavku iz pritvora, Plenkovićevu ekipu napustili još potpredsjednik Vlade Boris Milošević (SDSS) i ministar rada Josip Aladrović (HDZ). 

No, i tada se u HDZ-ovim kuloarima govorilo da je riječ tek o prvoj etapi rekonstrukcije te da prave promjene tek slijede, da bi se priče o široj rekonstrukciji ponovile ovih dana, nakon što je postalo jasno da Vladu nakon samo 10 mjeseci napušta novi ministar graditeljstva. Te informacije na težini su dodatno dobile u ponedjeljak, kada nam je iz kruga bliskog Plenkoviću potvrđeno kako postoji mogućnost širih, kako kadrovskih tako i organizacijskih promjena u Vladi, i to kako bi se osiguralo provođenje preostalih programskih ciljeva u drugom dijelu mandata Vlade. 

Pristisci na Natašu Tramišak, tvrde njezini suradnici, nakon proljetne rekonstrukcije nisu slabjeli. Govori se da je ministrica već dulje izolirana sa svih strana te kako joj se jasno davalo do znanja da je nepoželjna. Nagađanja o njezinu smjenjivanju dodatno je pojačala neslužbena informacija da je Anušić danas bio na konzultacijama u Vladi. Što je zaključeno na tom sastanku, nismo uspjeli doznati, jer je s obje strane nakon toga zavladao zavjet šutnje, a može li se tu šutnju protumačiti kao znak da je dogovor postignut i da Tramišak doista odlazi iz Vlade, bit će jasnije idućih dana. 

Ne bude li na potencijalno smjenjivanje ministrice Tramišak burne reakcije iz HDZ-a Osječko-baranjske županije, pogotovo Anušićeve, bit će to znak da se župan na kraju ipak pomirio s njezinim odlaskom. Nakon njega, Plenkoviću na konzultacije pozvana je i ministrica, a službeni odgovor na pitanje je li joj Plenković najavio smjenu i kako je Tramišak reagirala, do zaključenja ovog izdanja službeno nismo uspjeli dobiti. Neslužbene informacije uoči sastanka govorile su, pak, da Tramišak nisu dobro sjeli argumenti zbog kojih bi trebala napustiti funkciju jer je uvjerena da je svoj posao radila dobro i u skladu sa zakonom. 

Naši sugovornici zbog toga su nagađali i kako je malo vjerojatno da bi ona šutke podnijela smjenu, a s obzirom na to da je protekle godine provela na čelu resora po kojem švrljaju europski istražitelji, teško da je itko u HDZ-u ravnodušan na ono što bi mogla reći ministrica na odlasku. 

Uz Natašu Tramišak, ovih se dana spominjala i mogućnost odlaska ministra obrane Marija Banožića, koji Plenkoviću već dulje služi kao "gromobran" u sukobu s predsjednikom države Zoranom Milanovićem, ali i kojega prate neprestane kritike i kontroverze vezane uz razdoblje u kojem je bio na čelu resora državne imovine. Teza je da bi Banožićevu poziciju na čelu MORH-a mogao preuzeti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Takav razvoj događaja potvrdio bi i najavu moguće organizacijske rekonstrukcije Vlade, budući da se ponovo spominje mogućnost da se obrani pripoji i resor branitelja. 

Znat će se do kraja tjedna

O tome se govorilo i uoči svibanjske rekonstrukcije, a argument je bio da je Ministarstvo branitelja dovršilo sve važne projekte vezane uz zaštitu zdravlja i status branitelja. Spajanja na kraju nije bilo, a hoće li ga biti sada vidjet će se vrlo brzo, budući da u vrhu HDZ-a neslužbeno govore da ništa još nije definirano, ali i da će čitav posao završiti do kraja ovog tjedna te da se s izmjenama u Vladi zasigurno neće čekati početak rada Sabora i potencijalne oporbene akcije vezane uz sporost obnove nakon potresa, koja je bila i okidač za kadrovske promjene. 

Što se tiče obnove, početkom tjedna također nam je rečeno kako ni tu stvari nisu definirane, iako je jasno da Paladina odlazi. 

Razmatralo se, kako nam je rečeno, više modela po kojima bi se taj proces mogao nastaviti. Konkretno, spominjala se mogućnost da obnovu, uz određena poboljšanja, i dalje provode tri tijela - Ministarstvo gospodarstva, Središnji ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Fond za obnovu, ali je spominjana i potencijalna centralizacija procesa u jednom tijelu. Širina kadrovskih promjena ovisila bi o modelu za koji će se Vlada na kraju odlučiti. 

Neslužbene informacije na nešto nižim razinama stranke danas su, pak, glasile kako je gotovo izvjesno da većih zahvata u model obnove neće biti, što znači da u ovom dijelu, osim Paladinina odlaska, ne bi trebalo biti kadrovskih promjena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije