Thaci odredio datum

Prijevremeni izbori na Kosovu održat će se u rujnu

izbori
22.07.2019.
u 19:44

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održat će se 8. rujna, objavila je državna televizija RTK nakon što je prošli tjedan odstupio premijer Ramush Haradinaj. 

Predsjednik Hashim Thaci odredio je dan izbora unutar roka određenog Ustavom, prenosi RTK. 

Haradinaj je iznenada objavio da odlazi s mjesta premijera jer se na ispitivanju na sudu u Den Haagu želi pojaviti "kao građanin, a ne kao premijer". 

Još uvijek se ne zna je li Haradinaj pozvan na Posebni sud za Kosovo (KSC) kao svjedok ili optuženik. Na konferenciji za medije na albanskom kazao je da će samo biti ispitivan, dok se pred srpskim novinarima prozvao "optuženim". 

Bivšeg premijera optužuje se za ratne zločine

Haradinaja se optužuje za ratne zločine nad Srbima tijekom rata na Kosovu 1999. godine. On je tada bio regionalni zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova, paravojske koja se borila za neovisnost od Srbije. 

Premijer je bio od rujna 2017. godine. 

Svoju stranku Savez za budućnost Kosova osnovao je 2000. godine. Premijer je prvi put bio 2004., prije no što je 2005. odstupio zbog optužnice za ratne zločine na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Ujedinjenih naroda. 

Oslobođen je optužbi 2008., a pravomoćna presuda to je potvrdila 2012. godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?