RAT U UKRAJINI

Prije točno 3 mjeseca počela je ruska agresija na Ukrajinu

rat ukrajina
Reuters/Pixsell
24.05.2022.
u 07:50

Prije točno 3 mjeseca počela je ruska agresija na Ukrajinu. Teško je na istoku te zemlje gdje Rusi pojačavaju napade u regijama Donecka i Luhanska. Sud u Kijevu osudio je na doživotni zatvor ruskog vojnika zbog ratnog zločina, a ruski separatisti pripremaju suđenje ukrajinskim zarobljenicima iz Azovstalja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je jučer da je Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim je voljan sastati se i to samo s jednim ciljem – da prekinu rat.

Zelenskij je također rekao da bi svaki pokušaj vraćanja silom poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014., prouzročio stotine tisuća žrtava.

Ukrajinski sud naredio je uhićenje u odsutnosti bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga pritom za izdaju. U tri mjeseca iz Ukrajine je zbog rata pobjeglo više od 6 i pol milijuna ljudi, objavila je UN-ova agencija za izbjeglice. 

Naime, Janukovič je od veljače 2010. do veljače 2014. godine obnašao dužnost ukrajinskog predsjednika nakon čega je prebjegao u Rusiju s kojom je blisko surađivao i u vrijeme dok je bio prvi čovjek Ukrajine.

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije