RAT U EUROPI

Poznati detalji susreta Plenkovića i Zelenskog, evo o čemu su razgovarali

Vlada RH
08.05.2022.
u 18:45

Plenković je još jednom istakao podršku i solidarnost Hrvatske i hrvatskog naroda s Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Kazao je kako "cijenimo otpor i snagu ukrajinskog naroda, izuzetno poštujemo junaštvo ukrajinskih vojnika u obrani svojim domova, obitelji, teritorija i domovine"

Hrvatska je sustavno podupirala Ukrajinu u političkom, diplomatskom, pravnom, financijskom, humanitarnom i tehničkom smislu i nastavit ćemo s podrškom, s jasnim uvjerenjem da to radimo to kao država koja je na pravoj strani povijesti i etike, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković u Kijevu na press konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Foto: Vlada RH

- Ovo je simbolički posjet, zadnji put kad sam bio u Ukrajini, prije pet mjeseci, potpisali smo zajedničku deklaraciju za podršku Ukrajini na europskom putu i u europskoj perspektivi. Stoga sam htio biti ovdje 8. svibnja, na Dan pobjede u velikom dijelu Europe, te uoči Dana Europe - poručio je Plenković, podsjećajući kako se i u Europskom parlamentu bavio Ukrajinom te kako dobro zna raspoloženje i aspiracije ukrajinskog naroda prema Europi.

Foto: Vlada RH

- Hrvatska je zagovornik važe aplikacije za ulazak u EU, drago nam je da ste tako brzo odgovorili na upitnik Europske komisije i bit ćemo uz vas na sljedećoj debati u Europskom vijeću o toj temi - dodao je hrvatski premijer.

Plenković je još jednom istakao podršku i solidarnost Hrvatske i hrvatskog naroda s Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Kazao je kako "cijenimo otpor i snagu ukrajinskog naroda, izuzetno poštujemo junaštvo ukrajinskih vojnika u obrani svojim domova, obitelji, teritorija i domovine".

Također, Plenković je poručio kako će Hrvatska podržavati nove sankcije prema Rusiji koje se dogovaraju na razini EU. Od danas se naša veleposlanica Anica Djamić - jedna od rijetkih koja je cijelo vrijeme od početka agresije bila u Ukrajini - vraća u Kijev te će  veleposlanstvo opet funkcionirati iz glavnog grada, nakon što se privremeno povuklo u Lviv, što je, kazao je Plenković, jak signal podrške. 

Nakon Kijeva, premijer je posjetio Irpin i Buču, mjesta pored Kijeva koja su poprište ratnih zločina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije