ODLAZI S PANTOVČAKA

Posljednji predsjednički dani Grabar-Kitarović: Pakira stvari i čeka novi ured

Goran Stanzl/Pixsell
14.02.2020.
u 09:54

U novom uredu kani zaposliti tajnicu i vozača, koristit će pravo na cijelu plaću prvih šest i pola plaće idućih šest mjeseci

Kolinda Grabar-Kitarović broji posljednje dane na funkciji predsjednice RH , no njezini suradnici kažu da je u razdoblju nakon predsjedničkih izbora koje je izgubila od Zorana Milanovića radila jednakim tempom kao i tijekom cijelog mandata jer je bilo dosta poslova koje je morala završiti.

Predsjednica na odlasku još je u srijedu bila u posljednjem vanjskopolitičkom posjetu, za koji je odabrala Sloveniju, a tek jučer je, kako nam prenose izvori s Pantovčaka, počela pakirati stvari iz ureda.

Nakon odmora posvetit će se doktoratu

Za danas je pak predviđeno posljednje odlikovanje koje će predsjednica dodijeliti na toj funkciji. Riječ je o Veleredu Franje Tuđmana s lentom i Danicom, odličju najvišeg reda ustanovljenom uoči predsjedničkih izbora. Za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda, predsjednica će njime posmrtno odlikovati kardinala Franju Kuharića.

Odličje će, kako je najavljeno, primiti zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Nakon inauguracije novoizabranog predsjednika Milanovća, Grabar-Kitarović planira se neko vrijeme odmarati, a zatim će se posvetiti doktoratu, prenose njezini suradnici. Predsjednica na odlasku najavila je i da će koristiti zakonsku mogućnost osnivanja ureda bivšeg predsjednika, a jučer je i formalno zatražila od Vlade da joj osigura prostor za novi ured, no do njegove realizacije vjerojatno će proći mjesec-dva jer Vlada taj zahtjev tek treba delegirati na Ministarstvo uprave, a ono će onda procijeniti što od prostora koje ima može ponuditi budućoj bivšoj predsjednici.

U tom ministarstvu jučer su nam potvrdili da je zahtjev i službeno podnesen, na što, ističu, Kolinda Grabar-Kitarović ima zakonsko pravo. Pojašnjavaju da, sukladno Zakonu o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, Grabar-Kitarović ima pravo na ured, vozača i dva službenika. Kolinda Grabar-Kitarović ima pravo i na fizičku zaštitu, koju može zatražiti i trajno, dok pravo na ured nakon zakonskih izmjena na prijedlog Mosta ima najdulje pet godina nakon prestanka mandata.

“Ministarstvo će nastojati ispuniti zakonsku obvezu i vidjet ćemo kakav prostor ćemo dodijeliti Kolindi Grabar-Kitarović. Postoji nekoliko lokacija koje imamo u vidu, ali moramo vidjeti zadovoljavaju li sve uvjete”, otpisali su nam iz Ministarstva državne imovine. Sam ministar Mario Banožić izjavio je jučer da će njegovo ministarstvo zakonsku obvezu ispuniti, uz dodatak da prostori koje bi koristila bivša predsjednica trebaju biti adekvatni i reprezentativni.

Suradnici Grabar-Kitarović kažu da ona u novom uredu, a traži dvije prostorije, planira zaposliti jednu tajnicu i vozača, a svjesni su da će do odabira prikladnog prostora i njegove prenamjene u ured morati proći neko vrijeme. Što se tiče njezinih dosadašnjih suradnika, predsjednica ih je sve već formalno razriješila, a odluka o njihovu razrješenju na snagu će stupiti 18. veljače, nakon što dužnost predsjednika preuzme Zoran Milanović.

Sa sobom vodi i kujicu Kiku

Većina njezinih savjetnika, barem oni koji na Pantovčak nisu došli iz mirovine, vratit će se na poslove na kojima su prije radili. Njezina glasnogovornica Ivana Crnić tako se vraća na posao u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Nakon odlaska s funkcije, Kolinda Grabar-Kitarović koristit će zakonsko pravo na naknadu cijele plaće u prvih šest i pola plaće u sljedećih šest mjeseci. Sa sobom će nakon odlaska s predsjedničke dužnosti povesti i kujicu Kiku, koja je na Pantovčaku od jeseni 2018. godine, kada ju je Kolinda Grabar-Kitarović udomila iz skloništa za napuštene životinje u Virovitici.

Kada je riječ o političkom angažmanu Kolinde Grabar-Kitarović nakon odlaska s Pantovčaka, ističu kako je ona već najavila da se ne namjerava miješati u poslove svog nasljednika na predsjedničkoj funkciji niti pokušavati korigirati bilo čije stavove u unutarnjoj politici. Odgovor na pitanje hoće li se i kada Kolinda Grabar-Kitarović vratiti u HDZ, stranku iz koje je došla na Pantovčak, njezini suradnici još ne znaju. Naglašavaju kako ta opcija za sada i ne postoji jer su u HDZ-u u tijeku unutarstranački izbori, zbog čega je evidencija članstva zaključana i ne postoji mogućnost primanja novih ni vraćanja članova koji neko vrijeme nisu bili u stranci. S obzirom na to da će izbori u HDZ-u trajati do sredine svibnja, Grabar-Kitarović se još barem tri mjeseca neće ni pokušati vratiti u HDZ, a hoće li to učiniti kad prođe i izborni sabor HDZ-a ostaje za vidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije