grčka

Poplave širom Grčke, traži se proglašenje vanrednog stanja

Grčćka
07.09.2016.
u 16:51

U poplavi na jugu Grčke zbog veoma jake kiše, prošle noći se udavilo troje ljudi, a za dvije osobe se traga, javila je danas atenska RTV “Skai”.

U oblasti Mesinija, na jugu Peloponeza, u svojim poplavljenim prizemnim seoskim kućama udavile su se dvije nepokretne starije osobe, a nestala je njihova općinska njegovateljica.

Treća osoba se udavila u podrumskom stanu u centru grada Kalamate koji je potpuno poplavljen.

Vlasti kažu da je u najteže pogođenom seoskom području dubina vode prošle noći dostigla dva metra, da se udavilo i mnogo stoke, a da je i danas nemoguće doći do sedam sela.

U samoj Kalamati 80 studenata je blokirano u sudentskom domu jer je opkoljen vodom.

Dok spasilačke ekipe i općinske službe ne stižu otići u sve pogođene oblasti, lokalne vlasti traže od države da proglasi izvanredno stanje.

Nevrijeme je prošle noći pogodilo i okolicu Soluna gde se traga za jednom nestalom osobom koju je vjerojatno odnijela poplava.

U nižim predgrađima Soluna je nestalo struje, te nema ni vode u vodovodu, bujice su raskopale ulice i izliva se kanalizacija, potkopale su i poobarale mnoga stabla, odnijele automobile, te i tamošnje vlasti traže da se proglasi izvanredno stanje.

Štete i poziva za pomoć ima i iz drugih krajeva Peloponeza i s obližnjeg otoka Zakintos, u Jonskom moru, koje je prošle noći pogodilo i nekoliko tornada, čupajući drveće i rušeći krovove kuća. Na Zakintosu su danas veliki problemi na putevima i prekidi u opskrbljivanju strujom i telekomunikacijama.

Nevrijeme je pogodilo i grad Volos na suprotnoj, egejskoj obali središnje Grčke, gde ima teškoća s opskrbom strujom jer su popadale bandere iskidali se kablovi.

U drugim krajevima Grčke prošle noći je bilo manjih poplava zbog pljuska, na otoku Kefaloniji ima štete od grada, a na mnogo mjesta su zbog poplave ili odrona zatvoreni lokalni i regionalni putevi, a otežano je kretanje auto-putem na Peloponezu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije