Andrzej Duda

Poljska traži potpuno zatvaranje plinovoda Sjeverni tok 2

Ured predsjednika Poljske
23.08.2022.
u 19:01

Poljski predsjednik Andrzej Duda kaže da ne može biti povratka na uobičajeni način u odnosima s Rusijom nakon njezine invazije na Ukrajinu. Pozvao je da se plinovod Sjeverni tok 2, izgrađen za isporuku ruskog plina Njemačkoj, potpuno zatvori.

“U vrijeme kada Rusija vodi rat protiv Ukrajine, kada je napala Ukrajinu, kada Rusija okupira međunarodno priznate teritorije, to zahtijeva promjenu politike Zapada koja će ne samo zaustaviti Sjeverni tok 2, već i riješiti se plinovoda”, rekao je Duda u Kijevu. 

Do ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Njemačka je uvozila oko četvrtinu svog plina kroz Sjeverni tok 1, koji je otvoren 2011. Proteže se od ruske obale blizu Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke. 

Njemačka je također pristala na izgradnju paralelnog Sjevernog toka 2, koji je dovršen, ali nikada nije postao operativan zbog invazije. Duda je također rekao da bi Krim trebao biti vraćen Ukrajini, nakon što je poluotok pripojen Rusiji 2014. 

"Krim je bio i jest dio Ukrajine kao što su Gdanjsk ili Lublin dijelovi Poljske, kao što je Nica dio Francuske, Köln dio Njemačke, kao što je Rotterdam dio Nizozemske", rekao je na summitu Krimske platforme u Kijev.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije