više od 20 ozlijeđenih

Poginulo je 7 ljudi, Petrinja je u ruševinama

Slavko Midžor/Pixsell
30.12.2020.
u 07:10

Područje Petrinje jučer je iza podneva pogodio jaki potres! Magnituda je bila 6,2 Richtera. Osjetio se u cijeloj regiji. Uslijedio je još niz potresa. Ozlijeđeno je najmanje 26 ljudi. Najmanje sedam ljudi je poginulo.

Na potresom stradalom području sada su ključni inženjerijski radovi kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu, rekao je ministar obrane Banožić, koji je zajedno s admiralom Hranjom obišao Petrinju.

Ministar Mario Banožić  i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Robert Hranj obišli su vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje će biti smješteni stanovnici Petrinje i okolice, koji se zbog posljedica razornog potresa od 6,2 po Richteru, koji je pogodio to područje, više ne mogu vratiti u svoje domove, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH, prenosi 24sata.hr. 

Dodao je da će pripadnici Hrvatske vojske biti u Petrinji i Sisku koliko god to bude potrebno.

„U srijedu ujutro je prvi sastanak sa Stožerom civilne zaštite. Napravit će se jedan plan po kojem ćemo postupati obzirom na novonastale okolnosti. Mogu reći kako sada kreće onaj dio inženjerije koja treba učiniti najviše kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost kretanja, a onda iza toga treba prionuti obnovi da se sve što prije vrati u normalu“, istaknuo je Banožić.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid poručio je svima koji se nalaze u Petrinji da budu izrazito oprezni prilikom kretanja ulicama, s obzirom na veliku opasnost od daljnjih urušavanja.

„Većina zgrada u samom središtu grada je toliko oštećena da prijeti urušavanje zidova tako da će naša daljnja pomoć gradu i sanaciji posljedica potresa biti uklanjanje onih objekata za koje će statičari prosuditi da ih se mora maknuti, jer su prijetnja“, rekao je general Kundid.

Premijer RH Andrej Plenković pozvao je građane koji žele poslati pomoć na potresom pogođena područja da to učine putem Crvenog križa ili Civilne zaštite, a rekao je i kako se još ne zna ukupan broj žrtava jer ima naznaka da ih je više od sadašnjih sedam.

Potpore stižu sa svih strana. Velik je interes da se pomogne Petrinji, rekao je premijer te apelirao da pomoć bude organizirana i ravnomjerno distribuirana svima kojima je ona potrebna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?