hrvatski premijer

Plenković: Rat Izraela i Hamasa može dovesti do vala nezakonitih migracija

Andrej Plenković
Pixsell
23.10.2023.
u 20:50

"Svaki sukob koji se generira u svijetu uvijek ima neke refleksije na migracijske tijekove", rekao je Plenković

Rat Izraela i Hamasa može prouzročiti novi val nezakonitih migracija, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

"Ova situacija s terorističkim napadom Hamasa na Izrael također ima ozbiljne posljedice koje mogu rezultirati i novim valovima nezakonitih migracija", kazao je Plenković novinarima.

"Svaki sukob koji se generira u svijetu uvijek ima neke refleksije na migracijske tijekove", dodao je.

Rješenje je, smatra hrvatski premijer, da se vanjska granica EU-a, odnosno grčko-turska granica i bugarsko-turska granica čvrsto čuva, a zemlje jugoistočne Europe izvan EU-a trebaju što prije "u potpunosti" uskladiti viznu politiku s Unijom.

Trenutna situacija omogućava da migranti dolaze zrakoplovima u Sarajevo ili Beograd nakon čega ih "preuzimaju krijumčarske skupine i zelenim granicama žele dovesti u Hrvatsku pa dalje prema zapadnoj Europi".

Upitan o poruci čelnika slovenske oporbe i bivšeg premijera Janeza Janše slovenskim građanima da se legalno naoružaju zbog velikog priljeva ilegalnih migranata, Plenković je kazao: "Mi to ne bi nikada rekli".

"Mislim da u svakoj uređenoj državi postoje institucije koje vode računa o redu i miru", poručio je Plenković, misleći na policiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?