hrvatski premijer

Plenković pozvao na prestanak obmanjivanja javnosti o svinjskoj kugi

svinje
Ivica Galovic/PIXSELL
15.11.2023.
u 21:56

Plenković je istaknuo da protiv ASK nema cjepiva ni lijeka te da je jedini način borbe protiv te bolesti poduzimati mjere koje su se poduzimale i poklanjanje povjerenja znanosti i struci.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u srijedu u Saboru da se prestane s obmanjivanjem javnosti i politiziranjem s temom afričke svinje kuge (ASK) a koju neke stranke koriste kako bi bile politički vidljivije.

„Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja ministrici Mariji Vučković podudara se s politikantskim napadima manjih, ne pretjerano kreativnih političkih stranaka koje koriste bolest afričke svinjske kuge kako bi , osobito na istoku Slavonije,  manipulirali dijelom sugrađana i pritom ostvarili političku vidljivost najčešće iznoseći znanstveno neutemeljene i lažne informacije” , kazao je Plenković braneći ministricu poljoprivrede čiji opoziv traži 39 oporbenih zastupnika.

„Ova inicijativa je parazitiranje na afričkoj svinjskoj kugi i nalik neuspješnoj inicijativi za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša kada je skupina antivaksera, teoretičara zavjere, bila protiv mjera stožera usmjerenih zaštiti zdravlja”, rekao je.

Dodao je i kako od 39 potpisnika inicijative njih skoro pola (18) su „lupetala” koji su demonstrirali svoju kulturu i pristup politici „razbijanjem saborskog inventara” i „svima nama oduzimaju vrijeme”.

Plenković je istaknuo da protiv ASK nema cjepiva ni lijeka te da je jedini način borbe protiv te bolesti poduzimati mjere koje su se poduzimale i poklanjanje povjerenja znanosti i struci.

Vlada je odmah po pojavi bolesti osnovala nacionalni krizni stožer, donijela rješenje o zonama ograničenja, mjerama kontrole za suzbijanje, aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom, održavani sastanci sa predstavnicima sektora svinjogojstva i lokalnim čelnicima, poslani veterinari, naveo je.

„Reakcije su suprotno navodima kreativaca i ovih koji uništavaju saborski inventar bile pravodobne, poduzete mjere u skladu s onime što radi država članica EU-a”, kazao je.

Poručio je da se vodilo računa i o mjerama pomoći svinjogojcima, dosad je isplaćeno 6,3 milijuna eura za 1112 korisnika, a pritom se kompenziralo posjednike bez obzira na razinu sigurnosne kategorije.

„Od onih koji su došli u Ministarstvo poljoprivrede i ministrici uvjetovali nekakve ideje, većina niti ima svinje niti se bavi svinjogojstvom”, rekao je premijer.

Ministrica Vučković poručila je da su preventivne radnje protiv ASK počele 2018. te je započeo projekt kategorizacije. Održano je i niz edukacija, kazala je.

Strašnom manipulacijom Vučković je ocijenila prozivanje ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnosti hrane koja je na početku pojave bolesti iskoristila dva od 20 dana godišnjeg odmora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?