hrvatski premijer

Plenković: Najvažnije je da se održi socijalna kohezija društva

Andrej Plenković
Pixsell
07.09.2023.
u 20:05

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Varaždinskim Toplicama ocijenio da je najnoviji krug porezne reforme dobar te istaknuo da mu je najvažnije da se održi socijalna kohezija u društvu, najavivši za idući tjedan novi paket pomoći najugroženijima.

Odgovarajući na upite novinara nakon otvaranja Spinalnog Centra u Varaždinskim Toplicama, premijer je kazao da se inflacija ograničava na tri načina - monetarnom politikom, fiskalnom politikom i ograničavanjem cijene skupine proizvoda.

Pojasnio je da monetarna politika, odnosno središnja banka diže kamatne stope, što znači da novac postaje skuplji, pa će biti manja potražnja za njime odnosno za kreditima. Druga varijanta suzbijanja inflacije je fiskalna politika, kroz koju je prošle godine uveden dodatni porez na dobit, od čega je ostvaren popriličan iznos sredstava koji sada Vlada redistribuira onima kojima je najpotrebnije, primjerice kroz umirovljenicima.

Treća je varijanta ograničiti cijene nekog skupa proizvoda, što je, kako je istaknuo, najnepopularnije, jer ide izravno protiv onoga što se naziva tržišno gospodarstvo.

"Filozofija HDZ-a kao stranke u svojoj srži ima tri elementa - jedan je odgovornost za pojedinca, i to je najvažnija stvar, druga je sloboda poduzetništva i treće je socijalno-tržišno gospodarstvo. Da ja sada idem intervenirati do te mjere da pomažem tako da limitiram cijene ne znam kolikom broju proizvoda, mogu upasti zamku. Tih proizvoda može nestati, pa će ljudi biti nesretni ako nečega nema itd." , naveo je Plenković

Kako je istaknuo, ovo je vrijeme enormne društvene odgovornosti te podsjetio da u ovoj krizi nije bilo ni otpuštanja, ni egzistencijalne ugroze, niti stečajeva, a to se sve moglo dogoditi da nije bilo paketa pomoći, koji su dosad vrijedni 6,8 milijardi eura. Kako je istaknuo, najvažnije mu je održati socijalnu koheziju društva.

"I zato mislim da je ova porezna reforma dobra, da se gospodarski akteri i subjekti moraju ponašati u skladu s vremenom. Ne možemo se praviti nevješti i samo gledati svoju dobit u kriznom vremenu. I zato je sve na stolu. Mi kao Vlada jako dobro analiziramo kolike su kome dobiti, tko se u ovoj krizi ponašao odgovorno,a tko nije", poručio je Plenković, koji je za idući tjedan najavio novi paket mjera za najugroženije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije