Hrvatski premijer

Plenković: Dalić u Podravci može dati kvalitetan doprinos

plenkovic
04.02.2021.
u 18:12

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić može dati kvalitetan doprinos kao novoimenovana predsjednica Uprave Podravke te da ne vidi po čemu ona kao doktorica ekonomije ima slabe reference. 

Plenković je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade izrazio žaljenje za bivšim čelnikom Podravke, preminulim Marinom Pucarom, rekavši kako je u toj izvanrednoj okolnosti Dalić bila na dispoziciji.

"Razgovarali smo o nekoliko opcija s obzirom na njezino iskustvo i činjenicu da je Podravka velika kompanija, da država tu ima svoj interes, da je važna za Koprivničko-križevačku županiju i prehrambenu industriju. Smatrali smo da ona u ovoj ulozi može dati kvalitetan doprinos", kazao je Plenković dodavši da se riječ o procjeni suvlasnika.

Na komentar da Dalić ima negativnu percepciju u javnosti zbog slučaja "lex Agrokor" Plenković je odgovorio kako je prilično stekao iskustvo o percepciji i realnosti, a kada će se dugoročno gledati koliko je Vlada pridonijela stabilnosti hrvatskog gospodarstva, vidjet će se da su napravili potez koji je spasio kompaniju i radna mjesta.

"Ne vidim ništa loše u tome da bude na ovom mjestu, dapače mislim da je to šansa i za Podravku i ciljeve koje suvlasnici žele, a to je veća dobit u vremenu kada će ona voditi kompaniju", poručio je.

Upitan koje su njezine reference za taj posao, Plenković je rekao kako ne zna po čemu ona kao doktorica ekonomije i osoba u zreloj fazi svoje karijere ima slabije reference nego bivši gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, koji je također bio predsjednik Uprave.

Vezano za epidemiološke mjere i gužve na Sljemenu, premijer je ponovio da je broj novozaraženih u Hrvatskoj smanjen i da je situacija povoljnija, ali ne idealna.

Čim se epidemiološke okolnosti promjene svima će se dopustiti rad

Istaknuo je da su epidemiološke restrikcije preporuke stručnjaka te apelirao na odgovornost i zdrav razum, dodavši da će 15. veljače staviti sve opcije na stol i vidjeti što se eventualno može popustiti jer ne želi imati "skokove gore-dolje, popuštati-zatvarati". 

Vezano za jučerašnji prosvjed Glasa poduzetnika, na kojem su prosvjednici tražili bolje gospodarske mjere, Plenković kaže kako će dopustiti svima da rade svoj posao čim se epidemiološki okolnosti promijene.

"Ne postoji politička volja bilo koga od nas, niti je zadovoljan time što danas netko ne može raditi. Dapače, nama je to žao i to je teret za sve porezne obveznike i održivost javnih financija. Konkretne zahtjeve nadležni ministri non-stop raspravljaju s predstavnicima različitih udruga", rekao je.

Što se tiče šire inicijative za rasterećenje gospodarstva i poduzetnika, podsjetio je da su već ukinuli više od milijarde parafiskalnih nameta i poreznih davanja, a s tim planom idu i dalje. 

U vezi nabavke borbenih aviona Plenković je poručio da će to sada pričekati jer je fokus na Banovini i obnovi.

Vezano za ponašanje rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa oko problema seksualnog uznemiravanja na fakultetima, Plenković je rekao kako je zamolio ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da ispita situaciju. 

"Sklon sam tome da se to sve detaljno ispita i istraži. Ako postoji nešto što nije primjereno, da se to sankcionira, ali iz moje pozicije je teško do kraja saznati što se točno zbiva", rekao je Plenković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije