Istraživanje

Petina Rusa živi u siromaštvu

RSE
24.11.2018.
u 19:44

Više od polovice ruskog stanovništva živi u siromaštvu ili u 'zoni rizika', pokazala je nova studija istraživačkog instituta koji je povezan s Kremljom. Petina Rusa nisu u mogućnosti kupiti bilo šta osim osnovnih namirnica koje su potrebne za izdržavanje, piše Radio Slobodna Europa.

Prema izvještaju Ruske predsjedničke akademije nacionalne ekonomije i javne administracije, 22 posto Rusa spada u 'zonu siromaštva', što znači da nisu u mogućnosti kupiti bilo što osim osnovnih namirnica koje su potrebne za izdržavanje.

Listopadska studija stavila je gotovo 36 posto Rusa u 'zonu potrošačkog rizika', s prihodima koji im omogućavaju da kupe pristojnu hranu i odjeću, ali s malo ili nimalo raspoloživog prihoda, čineći tako kupovinu 'predmeta za dužu upotrebu... izuzetno teškom'.

Za ljude u ovoj grupi, izgledi za poboljšanje njihovog financijskog statusa u skorije vrijeme su slabi, dok je 14 posto u 'zoni eventualnih promjena' i može se vidjeti rast njihovog bogatstva.

Ostalih 28 posto stanovništva se u istraživanju definira kao 'zona udobnosti'.

Ovi ljudi mogu sebi osigurati pristojnu hranu, odjeću i predmete za dužu upotrebu, i malo je vjerojatno da će se njihova financijska situacija bitno pogoršati u budućnosti.

Predsjednik Vladimir Putin postavio je ambiciozan cilj da upola smanji stopu siromaštva u Rusiji do 2024. godine, posljednjoj godini mandata koji je započeo u svibnju 2018. godine.

Putin je predsjedavao tijekom snažnog ekonomskog rasta cijene nafte tijekom njegova prva dva mandata, 2000-2008, ali se gospodarstvo sada bori i mnogi Rusi su ljuti na plan vlade da podigne starosnu granicu za umirovljenje.

Kriteriji koji se koriste za izvještaj akademije, koja je osnovana predsjedničkim dekretom 2010. godine, izgleda da se razlikuju od onih koje koristi vlada za određivanje stope siromaštva.

Prema podacima Svjetske banke i Državnog zavoda za statistiku Rusije, stopa siromaštva u 2017. godini iznosila je 13,2 posto.

Ta brojka je zasnovana na podacima zavoda za statistiku koji pokazuju da je 19,3 milijuna stanovnika Rusije i regije pod kontrolom Rusije u Krimskoj regiji ispod nivoa prosječnog izdržavanja od 9,786 rubalja (148 dolara po današnjem deviznom tečaju).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?