Analiza BBC-a

Pet mogućih scenarija za okončanje rata u Ukrajini

ukrajina rusija rat harkiv
03.03.2022.
u 20:12

Prvi scenarij bio bi kratki rat. U tom slučaju bismo očekivali da Rusija ubrza svoje vojne operacije s razornim napadima

Diplomatski dopisnik BBC-ja, James Landale, u svojoj je analizi naveo nekoliko potencijalnih ishoda ruske agresije na Ukrajinu. Većina ih je poprilično mračna.

Prvi scenarij bio bi kratki rat. U tom slučaju bismo očekivali da Rusija ubrza svoje vojne operacije s razornim napadima.

Tisuće ljudi bi poginulo, Kijev bi pao. Ukrajinski predsjednik bio bi ubijen ili u bijegu, a Rusija bi instalira marionetski režim u Ukrajini. To bi bio nestabilan ishod, osjetljiv na pobune i potencijalne buduće sukobe.

Drugi scenarij je dugi rat. Ovo je možda i više vjerovjatan ishod. Možda ruske snage oslabi niski moral i loša logistika.

Rusija bi se u tom slučaju mogla boriti da sačuva kontrolu čak i nad već osvojenim gradovima. Nakon nekog vremena ukrajinske snage postaju učinkovitije, a Zapad bi ih i dalje opskrbljivao oružjem. Rusija bi na kraju doživjela poraz, ali rat bi potrajao nekoliko godina.

Treća opcija bio bi rat koji bi se proširio na cijelu Europu. Putin bi mogao poslati trupe u bivše sovjetske republike poput Moldavije i Gruzije, koje nisu članice NATO-a.

Ili bi moglo jednostavno doći do pogrešnih procjena i eskalacije sukoba. Putin bi mogao riskirati ako osjeti da je to jedini način da spasi svoju poziciju šefa države. Bude li stjeran u kut, možda će biti u iskušenju da nastavi eskalaciju.

Četvrta opcija je diplomatsko rješenje. Putin je pristao na pregovore, a čak i ako se njima nije postiglo mnogo, to pokazuje da je barem prihvatio mogućnost dogova za prekid vatre.

Ako shvati da rat ide u lošem smjeru, Putin može odlučiti da je nastavak invazije opasniji za njegovu poziciju i od samog poniženja koje nosi obustavljanje ratnih operacija.

Peti scenarij i možda najnevjerojatniji bio bi svrgavanje Putina od samog naroda Rusije. 

Može se činiti nezamislivim. Ipak, svijet se promijenio u posljednjih nekoliko dana. Ako je rat katastrofalan za Rusiju, može postojati opasnost od revolucije. A ako oni koji su imali koristi od Putina više ne misle da može braniti njihove interese, takav ishod možda i ne bi bio toliko nezamisliv. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?