KAZAO I KOJA IM JE STRANKA BLIŽA

Penava otkrio je li se čuo s Milanovićem, Plenkovićem ili Grbinom: 'Postoje neki bočni kontakti...'

Ivan Penava
Luka Batelic/PIXSELL
18.04.2024.
u 21:06

"Zovu uvijek nekakvi kolege, suradnici i kontaktiraju, razmjenjuju informacije i ispipavaju teren. Ali to je dio rituala i obično tako", pojasnio je šef Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret je na parlamentarnim izborima osvojio 14 mandata te je iza HDZ-a i SDP-ove koalicije treća opcija po broju zastupnika u Saboru. S obzirom na to da nitko nema većinu, odnosno 76 ruku za sastavljanje nove Vlade, krenula je postizborna kombinatorika. Predsjednik stranke Ivan Penava u govoru u izbornoj večeri poručio je da će članovi stranke u četvrtak "sjesti i razgovarati tko raspolaže i s kakvim kartama", što su i učinili na tajnoj lokaciji.

Penava je gostovao u studiju RTL-a Danas, gdje je komentirao rezultate izbora i daljnje korake, što je dogovoreno na zatvorenom sastanku stranke, te je li ga zvao Andrej Plenković ili Zoran Milanović. "Konstatirali smo sve što smo komunicirali u predizbornoj kampanji. Potvrdili smo da te poruke ostaju iste, dominantno s kim nećemo, SDSS i Možemo!, a da su sve druge opcije u igri", otkrio je Penava detalje zatvorenog sastanka stranke. 

Nije želio otkriti planira li ići s HDZ-om ili SDP-om. "Razgovarat ćemo, kako smo i govorili do sad, sa svim političkim akterima. Nećemo se konzultirati sa stranim veleposlanstvima kako to neki u Hrvatskoj čine. Pokušat ćemo provesti i doći u poziciju provoditi ono što su nam točke programa i ciljevi Domovinskog pokreta", rekao je, dodajući da se nije čuo sa Zoranom Milanovićem, Andrejem Plenkovićem ili Peđom Grbinom.

 

Iako se s njima nije čuo, to ne znači da nekih kontakata nije bilo. "Postoje neki bočni kontakti u kontinuitetu. Dok službeno ne sjednemo i ne objelodanimo, ne bi bilo fer…", rekao je pa pojasnio što znače bočni kontakti. "Zovu uvijek nekakvi kolege, suradnici i kontaktiraju, razmjenjuju informacije i ispipavaju teren. Ali to je dio rituala i obično tako".

Vodeće stranke neće požurivati s odlukom. "Dajem im sve vrijeme ovoga svijeta. Moram zahvaliti biračima što su izašli na izbore, a posebno onima što su nam dali povjerenje kao Domovinskom pokretu. Treća smo opcija u državi, imamo dva ta pola, plavi i crveni, ili dva brda. Mogu izraziti žaljenje što nismo formirali treći pol, koji sam nudio svojedobno. Da je tome bilo tako, danas bi gospodin Sačić Dretar, što mi je posebno žao, bili u Saboru i odlučivali bismo mi i zvali druge. Ovako ćemo sačekati što se biti. Što se tiče Domovinskog pokreta, sve opcije u igri osim ovih stvari što sam rekao", ponovio je.

Otkrio je i koja im je stranka, barem svjetonazorski, bliža. "Kad govorimo svjetonazorski, mislim da nema dileme da je nama HDZ po svemu svjetonazorski bliži i da bi mnoge stvari lakše riješili s njima. S druge strane imate novi HDZ i Andreja Plenkovića koji mnogo nekih poteza koje je vukao dijeli i identični su s onim što bi napravio Možemo!, što je nama jako daleka priča. I kad treću okolnost imate ogromnu korupciju koju producira uporno HDZ koja nam je toliko strana da nam je apsolutno i SDP puno bliži i to je opis situacije u kojoj se danas nalazimo i gdje ćemo donositi odluku na temelju dijaloga, kulture dijaloga, postotka realizacije ciljeva koje imamo i temeljno, kao treći faktor je procjena stabilnost buduće vlade", kazao je.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije