VENEZUELANSKA KRIZA

Papa primio Madurovo pismo: 'Voljni smo posredovati'

Reuters/Pixsell
06.02.2019.
u 07:49

Treba pokušati "približiti jednu stranu drugoj, početi proces dijaloga", rekao je papa Franjo

Papa Franjo potvrdio je jučer da je primio pismo venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i rekao da je Vatikan voljan posredovati u Venezueli ako to zatraže obje strane. 

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Abu Dhabija, papa Franjo je rekao da još nije pročitao pismo. Maduro je za talijansku mrežu Sky TG24 u ponedjeljak rekao da je poslao papi pismo "tražeći ga pomoć u procesu olakšavanja i jačanja dijaloga".  

"Pročitat ću pismo i vidjeti što se može učiniti no prvi je uvjet da to obje strane zatraže. Mi smo voljni", rekao je papa. S obzirom na dosadašnje neuspjele pokušaje dijaloga, a jednu od njih vodio je i Vatikan, oporba u Venezueli sumnjičava je i vjeruje da Maduro pokušava kupiti vrijeme.  

Službena medijacija trebala bi biti posljednji korak u diplomaciji. Vatikan i međunarodna zajednica prije toga trebaju poduzeti neke preliminarne korake, smatra papa. 

Treba pokušati "približiti jednu stranu drugoj, početi proces dijaloga", rekao je. Velike europske zemlje pridružile su Sjedinjenim Državama koje su priznale oporbenog čelnika Juana Guaidoa za legitimnog predsjednika Venezuele do raspisivanja novih izbora, a podržala ga je i većina latinoameričkih zemalja.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije